Wednesday, March 28, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

29.3. 8:00 Dobré ráno

Veľká Británia požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby odsúdila zajatie 15 príslušníkov britského námorníctva v irackých vodách. K ich zatknutiu došlo v piatok a Irán tvrdí, že to bolo v iránskych a nie irackých výsostných vodách.

Iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí včera odmietol potvrdiť informácie, že jeho krajina má dnes prepustiť britskú námorníčku, ktorú spolu s jej štrnástimi mužskými kolegami zajali iránske Revolučné gardy vo vodách Perzského zálivu. V rozhovore pre agentúru AP však povedal, že Irán umožní stretnutie medzi zadržiavanými príslušníkmi britského vojenského námorníctva a predstaviteľmi britského konzulátu. K vyriešeniu sporu by podľa neho najviac prispelo to, keby Británia uznala, že jej námorníci nelegálne vstúpili do iránskych výsostných vôd. Británia naproti tomu tvrdí, že iránske Revolučné gardy zasiahli proti námorníkom nie v iránskych, ale irackých vodách.

Ramón Castro včera povedal, že jeho mladší brat Fidel sa má dobre. Fidel Castro poveril koncom júla mladšieho brata Raúla dočasným výkonom svojich právomocí, pretože musel postúpiť operáciu hrubého čreva. Zdravotný stav kubánskeho lídra je odvtedy predmetom štátneho tajomstva a zdrojom mnohých špekulácií.

26 baníkov zahynulo včera pri výbuchu plynu v uhoľnej bani v čínskej provincii Šan-si. Dnes o tom informovala štátna tlačová agentúra Nová Čína. Krátko po výbuchu polícia zatkla riaditeľa bane.

Novým veľvyslancom Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku je Michael Roberts. Do úradu oficiálne nastúpi v auguste 2007. Roberts nastupuje po Judith Macgregorovej, ktorá sa vrátila na ministerstvo zahraničných vecí do Londýna.

Železničná spoločnosť posilní osobnú železničnú dopravu počas veľkonočných sviatkov o 27 rýchlikov, ktoré budú premávať od štvrtka 5. apríla do utorka 10. apríla. Všetky posilové vlaky sú uvedené aj v cestovnom poriadku.

Dnes sa začína 31.ročník Popradskej hudobnej jari. Divákom sa predstaví 11-členný maďarský komorný súbor zložený z kovových dychových nástrojov.

euro 33,52 amer dolár 25,11 brit libra 49,31

V Croke Parku v Dubline sa včera zrodila prvá reprezentačná prehra trénera Jána Kociana. Slovenskí futbalisti podľahli v dueli D-skupiny kvalifikácie ME 2008 domácim Írom 0:1.

**********

Dnes bude polooblačno, časom oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď, od 1100 m snehové zrážky. Teploty na podhorí vystúpia na 6 až 9, na horách -9 až 0 stupňov. Fúkať bude východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s, vo vysokých polohách prevažne južný vietor 2 až 5 m/s.