Friday, March 23, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

23.3. 9.00
Parížsky tribunál včera zbavil obvinení satirický týždenník, ktorý zažalovali moslimské organizácie za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda. Podľa rozsudku patrí publikácia karikatúr do sféry slobody vyjadrovania. Karikatúry sa podľa rozhodnutia súdu nevysmievajú z islamu, ale z fundamentalistov. Rozsudok na tému urážky náboženského cítenia je jedným z prvých v Európe.


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun včera len tesne unikol útoku, keď pri budove v prísne stráženej Zelenej zóne Bagdadu vybuchla raketová strela. Nikoho nezranila. Stalo sa to počas tlačovej konferencie s premiérom Núrím al-Málikím.

Britská polícia zatkla v Anglicku troch ľudí podozrivých v súvislosti s teroristickými útokmi na londýnske metro a autobus zo 7. júla 2005, pri ktorých zahynulo 56 ľudí vrátane štyroch útočníkov. Boli to najhoršie útoky na britskej pôde od 2. svetovej vojny.

Včera sa 16 nemeckých spolkových štátov dohodlo na zákaze fajčenia v reštauráciách, školách, diskotékach, domovoch dôchodcov a iných verejných priestoroch. Poslednou výnimkou bude slávny Oktoberfest. Zákon by mohol platiť od 1. septembra.


Štrajk vodičov SAD Poprad dnes nebude. Vedenie pristúpilo na väčšinu požiadaviek odborov. Tou hlavnou bolo 15-percentné zvýšenie miezd pre zamestnancov, čo znamená hľadanie dodatočných zdrojov. Zvýšenie miezd bude so spätnou platnosťou od 1. januára 2007.




Prechod na letný čas sa dotkne aj vlakov. V noci zo soboty na nedeľu sa posunú hodiny z 02:00 na 03:00 a táto zmena sa na Slovensku dotkne štyroch nočných rýchlikov a šiestich medzinárodných vlakov, ktoré na Slovensko dorazia s meškaním. Podrobné informácie o vlakoch sú zverejnené na internetovej adrese www.slovakrail.sk a v zákazníckych centrách na železničných staniciach.


V nedeľu večer uplynie 65 rokov od prvého transportu slovenských Židov do koncentračných táborov. Pri tejto príležitosti sa v Poprade uskutočnia od piatka do nedele Dni židovskej kultúry, ktoré vyvrcholia pietnou spomienkou na prvý transport mladých žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku.


Medvede grizly v Yellowstonskom národnom parku a jeho okolí už nebudú na zozname ohrozených živočíšnych druhov v USA. Oznámila to dnes federálna vláda. Stalo sa tak vďaka nárastu počtu týchto predátorov na vyše 500 kusov. Na druhej strane oponenti vláde vyčítajú, že populácia medveďov nie je až tak veľká, aby sa nevyčerpal genetický fond, grizly musí čeliť i globálnemu otepľovaniu a nedostatku potravy.


Euro 33,35, americký dolár 24,97, britská libra 49,14.


V piatom zápase semifinále hokejovej extraligy včera Košice vyhrali nad Trenčínom 3:2 po samostatných nájazdoch. Stav série 2:3


Slovenka Radka Bártová je po prvej časti krátkeho programu na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v japonskom Tokiu na 10. mieste. Organizátori rozdelili krátky program žien, v ktorom štartuje 45 krasokorčuliarok, na dve polovice. Po odjazdení 22 pretekárok nasledovala prestávka, ktorú vyplnili voľnými tancami tanečníci na ľade. Druhá časť krátkeho programu sa začne dnes predpoludním. Líderkou súťaže je zatiaľ Anastasia Gimazetdinová z Uzbekistanu.
****************************

Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď, od 1500 m sneženie. Severovýchodný až východný vietor 3 až 7 m/s, miestami v nárazoch do 15m/s. Najvyššia denná teplota 6 až 10, miestami okolo 12 st.