Friday, March 23, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

23.3. 11.00 Príjemné predpoludnie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila za jeden z budúcich cieľov Európskej únie vytvorenie spoločnej armády. Nemecká kancelárka znova podporila projekt ústavnej zmluvy, ktorý označila za nevyhnutný v záujme zjednodušenia rozhodovacích procesov. Často trvá príliš dlho, kým sa 27 členským štátom podarí nájsť zhodu, povedala Merkelová.

Parížsky tribunál včera zbavil obvinení satirický týždenník, ktorý zažalovali moslimské organizácie za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda. Podľa rozsudku patrí publikácia karikatúr do sféry slobody vyjadrovania.

Prezidentská kandidátka socialistov Ségolene Royalová dobehla v prieskume zverejneného v piatok favorita pravice Nicolasa Sarkozyho. Podľa prieskumu inštitútu CSA by obaja získali po 50 % hlasov. V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom z polovice marca stratil Sarkozy 3 %, zatiaľ čo Royalová 3 % získala.

Včera sa 16 nemeckých spolkových štátov dohodlo na zákaze fajčenia v reštauráciách, školách, diskotékach, domovoch dôchodcov a iných verejných priestoroch. Poslednou výnimkou bude slávny Oktoberfest. Zákon by mohol platiť od 1. septembra.

Na nemeckých cestách je aj v tretí jarný deň chaos. Sneženie sparalizovalo dopravu najmä v strednom a južnom Nemecku. Stromy a nákladné autá, ktoré sa pod nánosmi snehu poprevrácali, zablokovali množstvo ciest. Počasie spôsobilo množstvo dopravných nehôd, niektoré mali aj smrteľné následky.

Samovražedný atentátnik dnes odpálil na východe Afganistanu auto naložené výbušninami, v čase keď okolo prechádzal konvoj NATO. Výbuch zranil jedno dieťa, medzi zahraničnými vojakmi nie sú podľa informácií miestneho guvernéra žiadne obete.

Štrajk vodičov SAD Poprad dnes nebude. Vedenie pristúpilo na väčšinu požiadaviek odborov. Tou hlavnou bolo 15-percentné zvýšenie miezd pre zamestnancov, čo znamená hľadanie dodatočných zdrojov. Zvýšenie miezd bude so spätnou platnosťou od 1. januára 2007.

Maturantom sa v pondelok začne skúška dospelosti. Slohovú prácu zo slovenčiny si napíše vyše 64-tisíc študentov. Po novom sa témy vyhlásia prostredníctvom verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Predseda Ústrednej maturitnej komisie bude žrebovať o 8:05 v živom vysielaní obálku s témami. Na výber bude mať zo štyroch obálok, v ktorých budú štyri žánre s konkrétnymi témami.

Prechod na letný čas sa dotkne aj vlakov. V noci zo soboty na nedeľu sa posunú hodiny z 02:00 na 03:00 a táto zmena sa na Slovensku dotkne štyroch nočných rýchlikov a šiestich medzinárodných vlakov, ktoré na Slovensko dorazia s meškaním. Podrobné informácie o vlakoch sú zverejnené na internetovej adrese www.slovakrail.sk a v zákazníckych centrách na železničných staniciach.

V nedeľu večer uplynie 65 rokov od prvého transportu slovenských Židov do koncentračných táborov. Pri tejto príležitosti sa v Poprade uskutočnia od piatka do nedele Dni židovskej kultúry, ktoré vyvrcholia pietnou spomienkou na prvý transport mladých žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku.

V piatom zápase semifinále hokejovej extraligy včera Košice vyhrali nad Trenčínom 3:2 po samostatných nájazdoch. Sériu zatiaľ vedie Trenčín 3:2.

*********************

Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď, od 1500 m sneženie. Severovýchodný až východný vietor 3 až 7 m/s, miestami v nárazoch do 15m/s. Najvyššia denná teplota 6 až 10, miestami okolo 12 st.