Monday, March 26, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 27.03.2007 Michal

Hlavné severoírske protestantské a katolícke strany, že sa dohodli na obnovení autonómnej vlády v Belfaste od 8. mája.

Ruský prezident Vladimír Putin a jeho čínsky kolega Chu Ťin-tchao vyzvali v spoločnom vyhlásení na mierové, riešenie iránskej jadrovej krízy. Spojené štáty nevylučujú vojenský zásah. Cina a Rusko priznávajú právo Iránu na mierové využitie jadrovej energie v rámci Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Bezpečnostná rada OSN v sobotu uvalila na Irán tvrdšie sankcie. Irán reagoval hrozbou o obmedzení spolupráce s medzinárodnými inšpektormi.

Austrálčan David Hicks, ktorý sa vcera pred vojenským súdom na americkej základni Guantánamo na Kube priznal k podpore teroristickej skupine Al kajda, si odslúži trest v Austrálii. Dnes to pre televíziu ABC vyhlásil austrálsky minister zahraničných vecí Alexander Downer. Hicks by mohol byť podľa zdrojov z amerického ministerstva obrany odsúdený na 20 rokov. Nevie sa, či do toho bude zarátaných aj vyše päť rokov, ktoré už strávil na Guantáname.

Gruzínsko podalo podnet proti Rusku na Európsky súd pre ľudské práva za minuloročné rozhodnutie Moskvy deportovať okolo 1400 gruzínskych migrantov, z ktorých niektorí v Rusku žili legálne. Moskva upozornila, že súdny proces poškodí vzťahy medzi krajinami. Masové vysťahovanie bolo odpoveďou Moskvy na krátke zadržanie štyroch ruských dôstojníkov v Gruzínsku, ktoré ich obvinilo zo špionáže. Moskva zaviedla aj ekonomickú blokádu na gruzínsky import a prerušila dopravné spojenia.

Liga arabských štátov obnoví blízkovýchodný mierový plán. 5 rokov starý mierový plán ráta so všetkými účastníkmi vrátane Izraela. O dohode informoval jordánsky minister zahraničia Abdil Iláh Chátib.

Bieloruská opozícia tvrdí, že režim zatkol npred víkendovým protestom viac ako 100 aktivistov. Jedna žena agentúre AFP povedala, že ju násilne odviezli do psychiatrickej liečebne. Na internetovej stránke lídra opozície Alexandra Milinkieviča sa píše, že polovicu aktivistov zatkli v sobotu, deň pred plánovaným zhromaždením, a druhú polovicu v nedeľu.

Po roku od izraelských parlamentných volieb si premiér Ehud Olmert pripísal rekord. Premiér má historicky najnižšiu podporu. Podľa posledného prieskumu podporujú Olmerta len dve percentá Izraelčanov. Viac ako dve tretiny občanov židovského štátu si prajú Olmertovu rezignáciu.

Včera asi o siedmej večer medzi obcami Spišská Belá a Slovenská Ves, v okrese Kežmarok došlo k dopravnej nehode. Pri havárii bol jeden človek ťažko ranený a jeden prišiel o život. Dnes o piatej ráno zasahovali aj hasiči z Liptovského Mikuláša. V Okoličnom prišiel pri dopravnej nehode o život jeden človek.

Kurzy NBS: Euro - 33,63 , Americký dolár - 25,35, Britská libra - 49,72

Detroit Anaheim 1:0

********************

Jasno až polojasno, len ojedinele zväčšená oblačnosť. Zrána v nižších
polohách ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 11 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severovýchodný až východný vietor 5 až 20 km/h.