Friday, March 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

30.3. 8.00

Ak chce Británia vyriešiť krízu, musí uznať nelegálny vstup svojich 15 námorníkov do iránskych vôd, povedal včera iránsky minister zahraničia Manúčehr Mottakí. Medzi 15 príslušníkmi britských námorných síl, ktorých iránske sily zadržali 23. marca v Perzskom zálive, je aj jedna vojačka. Teherán tvrdí, že Britov zadržali v iránskych výsostných vodách, Británia však trvá na tom, že boli v irackých vodách, kde vykonávali bežné kontroly zamerané proti pašovaniu.

BR OSN zaujala stanovisko k prípadu britských vojakov zadržiavaných v Iráne. V nezáväznom vyhlásení vyjadrilo všetkých 15 členov rady znepokojenie nad zadržiavaním príslušníkov britského námorníctva a vyzvali na rýchle vyriešenie problému.

Európsky parlament včera veľkou väčšinou podporil plán OSN za kontrolovanú nezávislosť srbskej provincie Kosovo. Poslanci sa v hlasovaní vyslovili za "zvrchovanosť pod dohľadom", ktorá Kosovu umožní prístup k medzinárodným finančným organizáciám pri ekonomickej obnove.


Demokratmi kontrolovaný americký Senát včera ignoroval hrozbu veta od prezidenta Busha a schválil zákon pre odsun amerických vojakov z Iraku. Senát pomerom hlasov 51 ku 47 definitívne vyčlenil 122 miliárd dolárov pre vojny v Iraku a Afganistane. Zákon nezáväzne stanovil odchod vojakov na 31. marec 2008. Konflikt v Iraku, ktorý prebieha už piaty rok, si vyžiadal životy vyše 3tis. amerických vojakov, vyše 50 tis. Iračanov.



USA možno raz oslovia SR vybudovať protiraketový systém. Na včerajšej tlačovej besede Ministerstva obrany SR to povedal podpredseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA admirál Edmund Giambastiani. Dodal, že Poľsko a Česko vybrali, pretože majú ideálnu geografickú polohu na reakciu proti akémukoľvek raketovému systému, ktorý by zamieril svoje zbrane proti Európe.



Tornáda v troch amerických štátoch zabili najmenej štyri osoby. Dve osoby prišli o život v Oklahome, keď tornádo v stredu večer rozmetalo ich dom, ďalšie dve obete sú zo štátov Colorado a Texas. Najväčšie škody hlási oblasť Holly v štáte Colorado, kde tornádo zničilo desiatky domov a ulice pokrylo troskami, konármi stromov a strhaným elektrickým vedením. Masívny búrkový systém sa včera rozprestieral od Južnej Dakoty po Texas. V štáte Wyoming husté sneženie spôsobilo hromadné havárie.


Na juhu Portugalska včera otvorili jednu z najväčších solárnych elektrární na svete, ktorej 52 000 panelov pokrýva 60 hektárov. Elektráreň má zásobovať vyše 8000 domácností a výrazne obmedzí emisie skleníkových plynov.

Parkovanie v úzkom centre Popradu bude drahšie o 100 %. Kto chce parkovať bližšie k centru, zaplatí viac," zdôvodnil návrh riaditeľ Správy mestských komunikácií Peter Fabián. Nové ceny parkovného začnú platiť od 1. mája 2007.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade si schválili nákup laptopov. S návrhom na kúpu prišiel primátor mesta Anton Danko na záver dnešného rokovania . Za nákup počítačov boli všetci prítomní poslanci.



euro - 33,38, amer dolár - 25 korún, brit libra 49,13


Vo finále hokejovej Slovnaft extraligy sa stretnú Slovan Bratislava a Dukla Trenčín. Séria zápasov o zlato sa začne dnes v bratislavskej Samsung Aréne. Slovan je vo finále po dvoch rokoch, Trenčín si o titul zahrá prvýkrát po troch rokoch. Oba tímy sa pri svojich posledných finálových účastiach napokon stali majstrami.



Organizátori budúcotýždňového turnaja WTA Tour v americkom Amelia Island na Floride oznámili, že medzi aktérky pribudla slovenská tenistka Daniela Hantuchová. "Vždy radi vidíme v ´pavúku´ niekoho s čerstvým triumfom na konte," citovali noviny The Times-Union riaditeľa podujatia Johna Arrixa, ktorý dodal: "Hantuchová je zosobnením toho, kam sa ženský tenis uberá - atletickosti, módy a štýlu." Dvadsaťtriročná popradská rodáčka, ktorá predminulý týždeň dosiahla úspech v kalifornskom Indian Wells, prehrala na aktuálnom podujatí v Miami v 3. kole s Ruskou Verou Zvonarevovou, ale so Švajčiarkou Martinou Hingisovou sa ako držiteľka voľnej karty prebojovala už do semifinále štvorhry.


*********************************

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky. Na východe prevažne malá oblačnosť. Ojedinele hmla. Slabý vietor 3 až 7 m/s. Najvyššia denná teplota 10 až 14 stupňov.