Wednesday, March 28, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

28.03.2007 18:00


Británia dnes informovala o prerušení všetkých kontaktov s Iránom v súvislosti so zadržiavaním 15 príslušníkov britských námorných síl. Ako informovala britská ministerka zahraničných vecí Margaret Beckettová, Británia bude pozorne sledovať každú politiku smerom k Iránu a bude postupovať nanajvýš opatrne.


Novým veľvyslancom Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku je Michael Roberts. Do úradu oficiálne nastúpi v auguste 2007. Roberts nastupuje po Judith Macgregorovej, ktorá sa vrátila na ministerstvo zahraničných vecí do Londýna.


Európska únia dnes uviedla, že bude pokračovať v prístupových rozhovoroch s Tureckom, ktoré od júna uviazli. Turecko bude pravdepodobne zajtra môcť začať rokovania o ďalšej z 35 kapitol, ktoré musí každá krajina ašpirujúca na členstvo v únii uzavrieť, aby sa dostala do eurobloku. Pôjde o kapitolu Priemyselná politika


Novozélanďania dnes protestovali proti návrhu zákona, ktorý by zakazoval rodičom používať bitku ako výchovný trest. V najväčšom meste južného ostrova Nového Zélandu Christchurch sa na protestnej akcii zúčastnilo 1000 ľudí. Navrhovaný zákon, známy ako protifackový, má väčšinovú podporu v parlamente, ale podľa prieskumov verejnej mienky je väčšina Novozélanďanov proti.

Vysoké Tatry sú najatraktívnejším regiónom Slovenska pre cestovný ruch. Myslí si to 45,7 percenta respondentov prieskumu . Pre pätinu opýtaných je atraktívny Slovenský raj. Za tretí najatraktívnejší región označilo necelých 10 percent oslovených Nízke Tatry.



Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť je proti spoplatneniu externého štúdia na vysokých školách. Podľa nich ide o nesystémový krok, pretože u denných študentov rozhoduje ich schopnosť študovať, u externých by to záviselo od toho, či si môžu dovoliť platiť za školu. Preferujú zavedenie poplatkov pre obe formy štúdia.


euro 33,52 amer dolár 25,11 brit libra 49,31

O pol deviatej nášho času nastúpia naši futbalisti na kvalifikačný zápas o postup na ME 2008. V Dubline sa stretnú s reprezentáciou Írska. Rozhodovať bude Rus, Jurij Baškakov.



POČASIE

N O C:
Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 3 až -2, na juhu miestami okolo 5 stupňov.

Š T V R T O K:
Prevažne oblačno, na východe polojasno. Miestami občasný dážď alebo prehánky, od 1 100 m snehové.
Najvyššia denná teplota 9 až 13 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 0 stupňov.
Východný až juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s