Friday, March 30, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

30.03.2007 16:00

Podľa britskej ministerky zahraničných vecí nič nenasvedčuje tomu, že by Irán chcel vyriešiť narastajúcu krízu v kauze zadržiavania 15 príslušníkov britských námorných síl. Premiér Tony Blair vyhlásil, že ak Irán bude pokračovať so zverejňovaním záberov so zatknutými britskými vojakmi, čelí riziku izolácie zo strany medzinárodného spoločenstva.


Pri cestovaní do Bulharska deti do 5 rokov už nemusia mať vlastný cestovný pas, ako to bolo doposiaľ. Stačí ak sú zapísané údaje o nich v platnom cestovnom pase rodiča.
Starší ako 15 rokov môžu bez problémov cestovať aj na platný občiansky preukaz formátu ID karty.

Po zeleznicnej stanici Poprad-Tatry, od pondelka 2. aprila zavita projekt VAGON, ktory prinasa Muzeum Slovenskeho narodneho povstania z Banskej Bystrice, aj do zeleznicnej stanice Stara Lubovna. Putovna vystava pozostavajuca z dvoch specialne upravenych voznov, ktore dokumentuju historiu holocaustu, zotrva v Starej Lubovni do piatku 6. aprila. Odtial bude pokracovat do dalsich zeleznicnych stanic po celom Slovensku.


Cestovanie v mestskej hromadnej doprave v Poprade bude drahšie. Cestovné na bus-taxi sa zvyšuje na 15 korún a nebudú tam platiť žiadne zľavy. Zmena cestovného sa týka aj víkendových spojov v klasickej mestskej doprave, kde bude lístok stáť 15 korún, ale zľavy tu ostanú naďalej.


Milovníci lyžovania majú aj v týchto dňoch na Slovensku dostatok možností venovať sa svojej záľube. Veľmi dobré podmienky sú stále na Čertovici, na Chopku Juh či v Liptovskej Tepličke, na Štrbskom plese a v Lomnickom sedle, na Roháčoch-Spálenej v Západných Tatrách a tiež na Martinských holiach. Strediská Skicentrum Strednica Ždiar, Tatranská Lomnica-Jamy a Jakubkova lúka sú v prevádzke len cez víkendy.

V prvom finálovom zápase play off extraligy sa dnes stretnú hokejisti Slovana a Trenčína. Boj o titul sa začne o piatej večer.


Hokejový útočník Tomáš Kopecký si v tejto sezóne ešte v drese Detroitu zahrá, podľa lokálnych médií to však bude až v play off. Kopecký sa zotavuje zo zlomeniny kľúčnej kosti, do zápasov zatiaľ zasiahnuť nemôže.

Šiesty tím základnej časti švédskej hokejovej elitserien Linköping HC sa po prvý raz v histórii prebojoval do finále najvyššej domácej súťaže. Zásluhu na tom má momentálne najlepší brankár švédskeho play off Rastislav Staňa. Renomovaný denník Aftonbladet mu vymyslel prezývku "košický múr". V historických štatistikách má lepšie čísla iba súčasná opora New York Rangers Henrik Lundqvist zo sezóny 2004/2005.

*********************

NOC:

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 5 až 1, v dolinách miestami okolo -1 st.


DEŇ:

Slnečno. Miestami, najmä na západe prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +4 st.
Severovýchodný až východný vietor 2 až 5 m/s