Monday, March 26, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

26.3. 17:30 - večerník
* Irán chce obviniť 15 zajatých britských vojenských námorníkov zo špionáže
* Pri útoku šiitských povstalcov na sunnitskú islamskú školu v Jemene zahynuli dvaja študenti z Británie a Francúzska
* Na lyžovačke v Západných Tatrách zahynul český lyžiar
* V noci Poprad obnovil letecké spojenie s Prahou

Príjemný podvečer

V Iráne sa schyľuje k medzinárodnému škandálu. Táto kontroverzná jadrová krajina chce obviniť 15 zajatých britských vojenských námorníkov. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničia proti Britom vznesú obvinenie „z ilegálnych a podozrivých aktivít“ a špionáže pri irackom pobreží. Briti vedome prenikli do iránskych teritoriálnych vôd. Európska únia Irán vyzvala, aby ich okamžite prepustil na slobodu. Teherán to však odmietol.

Pri útoku šiitských povstalcov na sunnitskú islamskú školu v nepokojnom jemenskom regióne prišli o život dvaja študenti z Británie a Francúzska a jeden alžírsky študent utrpel zranenia. Študenti boli súčasťou skupiny, ktorá v noci strážila areál školy v meste Dammádž, ktorú navštevuje množstvo zahraničných študentov.

Biely dom dnes vyjadril sklamanie nad postojom Iránu, ktorý pohrozil obmedzením spolupráce s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu. Washington zároveň vyjadril želanie, aby sa našlo riešenie v otázke kontroverzného iránskeho jadrového programu.

Spojené štáty podporujú plán OSN pre Kosovo, ktorý predpokladá kontrolovanú nezávislosť pre túto srbskú provinciu. Tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí Nicholas Burns sa dnes vyjadril, že plán osobitného vyslanca OSN Martiho Ahtissariho "dláždi pre Kosovčanov cestu k nezávislosti" a zároveň zaručuje Srbom menšinové práva.

K výbuchu plynu v ruskej uhoľnej bani Uľjanovskaja, pri ktorom zahynulo viac ako 100 ľudí, došlo v dôsledku vážneho porušenia bezpečnostných predpisov. Vyplýva to z predbežných výsledkov vyšetrovania. Inšpekcia spustí zajtra kontrolu všetkých baní v krajine.


Na 20-kilometrovom úseku Rýna v okolí nemeckého Kolína dnes zastavili riečnu dopravu. Nemecká loď totiž včera popoludní stratila vyše 30 kontajnerov s bližšie neurčeným obsahom. Úrady sa snažia lokalizovať viaceré kovové kontajnery, ktoré vypadli z člna a stále ohrozujú riečnú dopravu. Nepredpokladá sa, že by obsah mohol výrazne poškodiť životné prostredie. Podľa polície by mal úsek Rýna zostať uzavretý až do stredy. Na rieke sa už nahromadilo okolo sto lodí.

Hlavné severoírske protestantské a katolícke strany, že sa dohodli na obnovení autonómnej vlády v Belfaste od 8. mája. Lídri dvoch najväčších strán sa dnes po prvýkrát v Belfaste zišli na historickom stretnutí zoči-voči. Obaja doteraz rokovali len prostredníctvom tretej strany. Tentokrát sedeli priamo oproti sebe, ruky si ale údajne nepodali.

Po včerajšom silnom zemetrasení dnes Japonsko zasiahlo až dvesto otrasov o sile 5,3 Richterovej stupnice. Včera si zmeetrasenie vyžiadalo 1 obeť a vyše 170 zranených.

Arabskí ministri zahraničných vecí sa na dnešnom stretnutí v Rijáde dohodli na podpore pôvodnej verzie ponuky na mier s Izraelom bez zmien. Okrem toho sa šéfovia diplomacií dohodli na vytvorení pracovných skupín, ktoré by iniciovali kontakty so všetkými stranami zúčastnenými na mierovom procese vrátane Izraela. V súvislosti s obnovením blízkovýchodného mierového procesu sú na pracovnej návšteve Blízkeho východu aj americká ministerka Condoleezza Riceová a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Podhalanská bryndza sa stala prvým chráneným poľským produktom, ktorý bude zaregistrovaný EÚ. Posledné formálne rozhodnutie padne o dva mesiace. Proti registrácii bryndze ako poľského chráneného produktu sa nikto nevyslovil. Bryndza teda vzala prvenstvo oštiepku, proti ktorémi vystúpilo Slovensko.

Bangladéš naďalej likviduje hydinu, ako preventívne opatrenie proti potenciálnej epidémii vírusu vtáčej chrípky H5N1. Laboratórne testy potvrdili, že hydina chovnej jednotky v Savare bola nakazená vírusom H5N1.

Zmenou klímy môže v budúcnosti Slovensko trpieť nedostatkom vody. Dôvodom bude aj pokles vlhkosti pôdy, čo má na svedomí vysýchanie najmä južných častí Slovenska. Podľa predpokladov do roku 2010 sa bude vyše 60 percent plochy územia Slovenska sa bude nachádzať v pásme poklesu odtoku vody a budeme trpieť jej nedostatkom.

Maturitné témy slohových prác zazneli z rozhlasu dnes po 8:05. Slohy dnes písalo viac ako 64-tisíc študentov, ktorí mali štvrťhodinu na výber témy. Napísanie slohu museli zvládnuť za štyri hodiny.

Na Popradskej železničnej stanici je odvčera výstava Vagón. Pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny. Takýmto spôsobom chce Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici priblížiť problematiku holokaustu a deportácií slovenských Židov. Výstava potrvá v Poprade do 30. marca. Postupne sa v týždňových intervaloch presunie vždy do inej železničnej stanice. Poslednou zastávkou výstavy v dňoch 22. až 26. októbra mala byť železničná stanica v Čadci, ktorá bola jednou z posledných zastávok transportovaných pred opustením územia Slovenska.

Euro si zajtra podľa NBS kúpite za 33,63, americký dolár za 25,35 a britskú libru za 49,72 halierov.

***šport***


Hokejisti SkiPark MHK Kežmarok zvíťazili v úvodnom stretnutí finále I. ligy na ľade Spišskej Novej Vsi 5:1 a ujali sa vedenia 1:0 na zápasy. Podtatranci tak pokračujú v play off vo víťaznom ťažení, doteraz neprehrali vo vyraďovacej časti ani jeden z deviatich zápasov.

Dnes sa naša futbalová reprezentácia presunula z cyperskej Larnaky do írskeho Dublinu. Stretnutie D-skupiny kvalifikácie ME 2008 Írsko - Slovensko zohrajú v stredu 28. marca od 20.30 h SELČ.

Jedno veľké prekvapenie sa zrodilo v nedeľňajšom programe 3. kola dvojhry na turnaji WTA Tour Sony Ericsson Open v americkom Miami. Piata nasadená Švajčiarka Martina Hingisová podľahla Poľke Agnieszke Radwanskej 6:4, 3:6, 2:6. Šampiónka z Miami z rokov 1997 a 2000 vyprodukovala proti poľskej stredoškoláčke 43 nevynútených chýb a zahodila až 14 z 20 brejkových možností.

Na pokraji prehry bola včera aj súčasná svetová jednotka Justine Heninová. Päťnásobná grandslamová šampiónka prehrávala s Francúzkou Virginie Razzanovou 6:2, 2:6 a 1:5, no napokon otočila na víťazných 7:6.

***počasie***

V noci a zajtra bude jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. V noci klesnú teploty na 0 až -2, cez deň vystúpia na 15, na horách na 4 stupne. Fúkať bude severovýchodný až východný vietor 2 až 5 m/s.