Wednesday, March 28, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

28.03.2007 17:30

VEČERNÍK RTI


Británia prerušila všetky kontakty s Iránom


Európska únia bude pokračovať v prístupových rozhovoroch s Tureckom


Únik častí maturitných testov z angličtiny prešetruje polícia


Vysoké Tatry najatraktívnejším regiónom Slovenska


príjemný podvečer

Británia dnes informovala o prerušení všetkých kontaktov s Iránom v súvislosti so zadržiavaním 15 príslušníkov britských námorných síl. Ako informovala britská ministerka zahraničných vecí Margaret Beckettová, Británia bude pozorne sledovať každú politiku smerom k Iránu a bude postupovať nanajvýš opatrne.


Novým veľvyslancom Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku je Michael Roberts. Do úradu oficiálne nastúpi v auguste 2007. Roberts nastupuje po Judith Macgregorovej, ktorá sa vrátila na ministerstvo zahraničných vecí do Londýna.


Európska únia dnes uviedla, že bude pokračovať v prístupových rozhovoroch s Tureckom, ktoré od júna uviazli. Turecko bude pravdepodobne zajtra môcť začať rokovania o ďalšej z 35 kapitol, ktoré musí každá krajina ašpirujúca na členstvo v únii uzavrieť, aby sa dostala do eurobloku. Pôjde o kapitolu Priemyselná politika


Stovky izraelských policajtov dnes násilne vysídlili nelegálnych obyvateľov zrušenej židovskej osady na Západnom brehu Jordánu. Ukončili tak trojdňový zápas medzi vládou a židovskými osadníkmi, ktorí sa pokúšajú opäť obsadiť územie opustené počas odsunu Izraela z Pásma Gazy.


Novozélanďania dnes protestovali proti návrhu zákona, ktorý by zakazoval rodičom používať bitku ako výchovný trest. V najväčšom meste južného ostrova Nového Zélandu Christchurch sa na protestnej akcii zúčastnilo 1000 ľudí. Navrhovaný zákon, známy ako protifackový, má väčšinovú podporu v parlamente, ale podľa prieskumov verejnej mienky je väčšina Novozélanďanov proti.


Minister školstva Ján Mikolaj dnes potvrdil, že približne 30 až 40 percent maturitného testu z angličtiny úroveň B unikla. Štátny pedagogický ústav preto podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dnešné zasadnutie Ústrednej maturitnej komisie rozhodlo, že nie je potrebné zrušiť alebo preložiť externú časť maturitnej skúšky. Minister tiež povedal, že na internete sa objavovali "desiatky až stovky rôznych informácií, ale ani jedna nie je identická s testovými úlohami". Podľa neho žiaci sa k testom nedostali.



Celoslovenské testovanie vedomostí žiakov 9. ročníkov zaznamenalo výrazné zhoršenie výsledkov v slovenčine. Zo slovenského žiaci dosiahli priemernú úspešnosť 67,1%. Minulý rok zvládli deviataci tento test na 81,2%.



Zníženie platieb na sanitky od januára tohto roku a zrušenie operačného strediska v Poprade pripravili Záchrannú zdravotnú službu Emergency Medical Service v Poprade ročne o viac ako 6 mil. Sk. Obmedzenie prísunu financií sa na platoch zamestnancov neodrazí. Služba s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť obmedziť investičné aktivity a vzdelávanie zamestnancov. Spoločnosť EMS v súčasnosti prevádzkuje desať staníc záchrannej zdravotnej služby v okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Zamestnáva 139 zamestnancov, z toho 32 lekárov, 56 záchranárov a 40 vodičov.



Záchranári zdravotnej služby EMService počas zimnej sezóny zasahovali aj pri viacerých prípadoch zranení na lyžiarskych svahoch vo Vysokých Tatrách. Podľa lekára Marcela Sedlačka zaznamenávajú nárast prípadov otrasov mozgu na lyžiarskych svahoch. Problémom posledných rokov sú snoubordisti. Záchranári zo staníc Štrba, Svit a Nový Smokovec zasahovali počas tejto zimy 75-krát pri úrazoch na lyžiarskych svahoch. Vo viacerých prípadoch ide o zásah v spolupráci s Horskou záchrannou službou. Aj keď prilby pre lyžiarov nie sú v súčasnosti povinnosťou, Sedlačko odporúča ich nosenie snoubordistom i lyžiarom.



Vysoké Tatry sú najatraktívnejším regiónom Slovenska pre cestovný ruch. Myslí si to 45,7 percenta respondentov prieskumu . Pre pätinu opýtaných je atraktívny Slovenský raj. Za tretí najatraktívnejší región označilo necelých 10 percent oslovených Nízke Tatry.



V Popradskej nocľahárni sa skončil núdzový režim. Od polovice decembra bola nocľaháreň otvorená 24 hodín. Teraz je otvorená od šiestej večer do deviatej ráno. Záujemcovia môžu naďalej využívať služby práčovne, môžu sa osprchovať a dostanú každý deň teplú hustú polievku. Počas dňa je v Zariadení otvorené aj Komunitné centrum, kde sa ľudia bez prístrešia môžu zapojiť do rôznych ponúkaných aktivít.


Zajtra sa začína 31.ročník Popradskej hudobnej jari. Divákom sa predstaví 11-členný maďarský komorný súbor zložený z kovových dychových nástrojov. Umelecký vedúci súboru je svetoznámy virtuóz na tubu, skladateľ a aranžér. V programe zaznejú nielen skladby svetoznámych autorov, ale aj diela svetovej jazzovej a populárnej hudby.


Projekt Detský čin roka 2007 štartuje v poradí ôsmy ročník. Zapojiť sa doň môžu všetci školáci. Stačí, ak zareagujú na výzvu, ktorá v týchto dňoch prichádza do škôl. O svojom dobrom skutku alebo o skutku svojho rovesníka, ktorý si všimli a chceli by ho oceniť, môžu deti napísať do 30. júna


Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť je proti spoplatneniu externého štúdia na vysokých školách. Podľa nich ide o nesystémový krok, pretože u denných študentov rozhoduje ich schopnosť študovať, u externých by to záviselo od toho, či si môžu dovoliť platiť za školu. Preferujú zavedenie poplatkov pre obe formy štúdia.


Deväť mužov zo západného Slovenska vo veku od 30 do 50 rokov obvinil v týchto dňoch vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite z prechovávania detskej pornografie. Záťah bol súčasťou celoeurópskej akcie. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na dva roky.


Železničná spoločnosť posilní osobnú železničnú dopravu počas veľkonočných sviatkov o 27 rýchlikov, ktoré budú premávať od štvrtka 5. apríla do utorka 10. apríla. Všetky posilové vlaky sú uvedené aj v cestovnom poriadku.


Americká internetová spoločnosť Yahoo plánuje ponúknuť svojim približne 250 miliónom užívateľom neobmedzenú veľkosť e-mailovej pamäte. Najväčší svetový e-mailový servis v súčasnosti poskytuje limitovanú pamäť elektronickej pošty 1 gigabajt. Konkurenčný Microsoft ponúka 2 GB pamäť a spoločnosť Google na svojom portáli Gmail poskytuje necelé 3 giga pamäte.


euro 33,52 amer dolár 25,11 brit libra 49,31


ŠPORT


Hokejový brankár Miroslav Šimonovič bude po vypršaní kontraktu vo Zvolene pokračovať v Poprade. S vedením HK Aquacity ŠKP sa dohodol na dvojročnej zmluve. Okrem Šimonoviča prichádzajú medzi "kamzíkov" aj českí hokejisti - útočník David Vrbata zo Sparty Praha a obranca David Turoň, ktorý naposledy hral v Žiline.


Hokejový útočník Peter Bondra má stále problémy s krkom. Hráč Chicago Blackhawks podľa denníka Chicago Daily Herald vynechal aj včerajší tréning. Pre bolesti absentoval v predchádzajúcich dňoch aj v niekoľkých súťažných zápasoch. Bondra po podpise zmluvy s Chicagom odohral za Blackhawks 37 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 5 gólov a pridal aj 9 asistencií.


Basketbalová extraliga mužov dnes bude pokračovať prvými zápasmi - 1. kola štvrťfinále play off. Hrá sa na tri víťazné stretnutia. Stretnú sa:
BK Dolný Kubín - Slávia TU Košice
Inter Bratislava - MBK Handlová
Casta SPU Nitra - Spišská Nová Ves
E.S.O. Lučenec - Chemosvit Svit


V basketbalovej extralige žien sú dnes na programe druhé 1. kola štvrťfinále play off. Hrá sa na dve víťazné stretnutia. Proti sebe nastúpia:
Spartak Myjava - MBK Ružomberok - stav série 0:1
UMB Banská Bystrica - K Cero V.O.D.S. Košice - stav série 0:1
ŽBK Poprad - Cassovia Košice - stav série 1:0
Viktoria Košice - Inpek UKF Nitra - stav série 0:1


O pol deviatej nášho času nastúpia naši futbalisti na kvalifikačný zápas o postup na ME 2008. V Dubline sa stretnú s reprezentáciou Írska. Rozhodovať bude Rus, Jurij Baškakov.



POČASIE

N O C:
Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 3 až -2, na juhu miestami okolo 5 stupňov.

Š T V R T O K:
Prevažne oblačno, na východe polojasno. Miestami občasný dážď alebo prehánky, od 1 100 m snehové.
Najvyššia denná teplota 9 až 13 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 0 stupňov.
Východný až juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s