Thursday, March 29, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

29.03.2007 13:00
Európska únia by dnes mala pokračovať v prístupových rokovaniach s Tureckom a ukončiť tak osemmesačnú prestávku spôsobenú vytrvalým odmietaním Ankary otvoriť prístavy a letiská Cypru. Na stretnutí sa otvorí druhá z celkového počtu 35 kapitol, ktoré musí krajina pred vstupom do únie uzavrieť.

Veľká Británia požiadala Bezpečnostnú radu OSN, aby odsúdila zajatie 15 príslušníkov britského námorníctva v irackých vodách. K ich zatknutiu došlo v piatok a Irán tvrdí, že to bolo v iránskych a nie irackých výsostných vodách.

Železničná spoločnosť posilní osobnú železničnú dopravu počas veľkonočných sviatkov o 27 rýchlikov, ktoré budú premávať od štvrtka 5. apríla do utorka 10. apríla. Všetky posilové vlaky sú uvedené aj v cestovnom poriadku.

Minister pôdohorspodárstva nariadil kontroly veľkonočného potravinárskeho tovaru
Kontrolóri sa zameriavajú na kvalitu mäsa a mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov, vajec ako aj čokoládových produktov a cukroviniek.

Pre návštevníkov festivalu Hory a mesto budú tento rok, počas jeho ôsmeho ročníka, pripravené dva nové filmové bloky. Prvý z nich nazvali organizátori Enviro. V rámci neho uvidia diváci v slovenskej premiére film Ala Gorea An Inconvenient Truth . Druhý blok pomenovaný Fenomén sa bude venovať téme "Vlk". Ôsmy ročník festivalu bude tento rok od 12. do 15. apríla v bratislavskom Auparku.

Bývalého úspešného slovenského hokejistu, neskôr generálneho manažéra reprezentácie a v súčasnosti europoslanca Petra Šťastného zvolili do nominačnej komisie Siene slávy NHL v Toronte. Spolu so Šťastným sú novými členmi nominačnej komisie aj Lanny McDonald, Bill Torrey a Michael Farber

Do úvodného bloku prípravy na hokejové majstrovstvá sveta v Moskve, ktorá sa uskutoční od pondelka 2. apríla v Martine, sa zapoja aj hráči Českých Budějovíc - obranca René Vydarený a útočník Michal Hudec.

O pol šiestej večer bude pokračovať hokejové finále play off I. ligy 3. zápasom. O titul bojujú Kežmarok a Spišská Nová Ves. Stav série je zatiaľ 1:1.

************************
Prevažne oblačno a ojedinele slabý dážď. Na východe slnečno.
Najvyššia denná teplota 7 až 12, na východe miestami okolo 14 stupňov.
Slabý, na západe východný až juhovýchodný vietor 4 až 8 m/s