Monday, March 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

15.00

V Iráne sa schyľuje k medzinárodnému škandálu. Táto kontroverzná jadrová krajina chce obviniť 15 zajatých britských vojenských námorníkov námorníkov. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničia proti Britom vznesú obvinenie „z ilegálnych a podozrivých aktivít“ a špionáže pri irackom pobreží. Briti vedome prenikli do iránskych teritoriálnych vôd. Európska únia Irán vyzvala, aby ich okamžite prepustil na slobodu. Teherán to však odmietol.

Na 20-kilometrovom úseku Rýna v okolí nemeckého Kolína dnes zastavili riečnu dopravu. Nemecká loď totiž včera popoludní stratila vyše 30 kontajnerov s bližšie neurčeným obsahom. Úrady sa snažia lokalizovať viaceré kovové kontajnery, ktoré vypadli z člna a stále ohrozujú riečnú dopravu. Nepredpokladá sa, že by obsah mohol výrazne poškodiť životné prostredie. Podľa polície by mal úsek Rýna zostať uzavretý až do stredy. Na rieke sa už nahromadilo okolo sto lodí.

K výbuchu plynu v ruskej uhoľnej bani Uľjanovskaja, pri ktorom zahynulo viac ako 100 ľudí, došlo v dôsledku vážneho porušenia bezpečnostných predpisov. Vyplýva to z predbežných výsledkov vyšetrovania. Inšpekcia spustí zajtra kontrolu všetkých baní v krajine. V prípade zistenia porušenia predpisov v baniach budú prijaté bezodkladné opatrenia, vrátane zastavenia ťažby.

Maturitné témy slohových prác potrápili aj slovenčinárov. Mnohí učitelia slovenského jazyka vyčítajú zadaniu tém interpunkčné znamienka - bodky. Podľa nich zadanie porušuje pravidlá pravopisu z roku 1991, ktoré hovoria, že za názvami sa nepíšu bodky. Kontaktovali preto aj Štátny pedagogický ústav, aby zistili, či môžu opraviť zadanie tém. "Odporučili sme im, že keď tam bude bodka, tak to nebude chyba," povedala pre agentúru SITA Eva Péteryová z ŠPÚ. Iné problémy s maturitami zatiaľ nemali.

Maturitné témy slohových prác zazneli z rozhlasu dnes po 8:05. Do štúdia Slohy dnes písalo viac ako 64-tisíc študentov, ktorí mali štvrťhodinu na výber témy. Napísanie slohu museli zvládnuť za štyri hodiny.
Zmenou klímy môže v budúcnosti Slovensko trpieť nedostatkom vody. Dôvodom bude aj pokles vlhkosti pôdy, čo má na svedomí vysýchanie najmä južných častí Slovenska. Podľa predpokladov do roku 2010 sa bude vyše 60 percent plochy územia Slovenska sa bude nachádzať v pásme poklesu odtoku vody a budeme trpieť jej nedostatkom.

Na Popradskej železničnej stanici je odvčera výstava. Pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny. Takýmto spôsobom chce Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici priblížiť problematiku holokaustu a deportácií slovenských Židov. Z Popradu odišiel 25. marca 1942 o 20:20 prvý transport s tisíckou židovských žien a dievčat do nacistického koncentračného tábora Auschwitz.

Výstava potrvá v Poprade do 30. marca. Postupne sa v týždňových intervaloch presunie vždy do inej železničnej stanice. Poslednou zastávkou výstavy v dňoch 22. až 26. októbra mala byť železničná stanica v Čadci, ktorá bola jednou z posledných zastávok transportovaných pred opustením územia Slovenska.

Jedno veľké prekvapenie sa zrodilo v nedeľňajšom programe 3. kola dvojhry na turnaji WTA Tour Sony Ericsson Open (dotácia 3,45 mil. USD, tvrdý povrch vonku) v americkom Miami. Piata nasadená Švajčiarka Martina Hingisová podľahla Poľke Agnieszke Radwanskej 6:4, 3:6, 2:6. A zdolala tak svoj vzor spred niekoľkých rokov. Pred zápasom som neverila, že sa mi to môže podariť a neverím tomu ani teraz," uviedla 49. hráčka svetového renkingu WTA Radwanská, ktorá len pred troma týždňami oslávila 18. narodeniny.

Na pokraji prehry bola včera aj súčasná svetová jednotka Justine Heninová. Päťnásobná grandslamová šampiónka prehrávala s Francúzkou Virginie Razzanovou 6:2, 2:6 a 1:5, no napokon otočila na víťazných 7:6.

*****************************

N O C:
Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 stupňov.


U T O R O K:
Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Zrána v nižších polohách ojedinele hmlisto. Najvyššia denná teplota 11 až 15 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 4 stupňov.
Severovýchodný až východný vietor 2 až 5 m/s.