Sunday, March 25, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

25.3. 12:00 Príjemné poludnie

Vysoký predstaviteľ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie Javier Solana sa pokúsi začať nové rokovania s hlavným jadrovým vyjednávačom Iránu Alím Laridžáním. Nová iniciatíva zo strany EÚ prichádza krátko po tom, ako Bezpečnostná rada OSN v sobotu jednomyseľne schválila rezolúciu 1747, ktorá rozširuje decembrové sankcie OSN za jeho odmietanie zastaviť obohacovanie uránu. Rezolúcia, ktorej návrh vypracovalo päť stálych členov BR plus Nemecko, má vyslať Teheránu silné posolstvo, že v prípade pokračujúcich aktivít obohacovania bude čeliť rastúcej izolácii.

Väznená členka teroristickej skupiny Frakcia červenej armády Brigitte Mohnhauptová sa dnes po 24 rokoch dostala opäť na slobodu.

Viceprezident Spojených štátov Dick Cheney uistil včera večer svojich politických spojencov, že skorý odchod amerických vojakov z Iraku vláda nedovolí, napriek snahám Kongresu stanoviť termín pre ukončenie amerických vojenských operácií v Iraku.

V Poprade pokračujú spomienkové podujatia na prvý transport mladých žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz.O 5-tej bude na železničnej stanici v Poprade pietna spomienka na prvý transport a večer o 8-mej pamätný pochod od bývalých kasární na železničnú stanicu v Poprade.

České aerolínie dnes začnú prevádzkovať leteckú linku medzi Prahou a Popradom. Lietať budú denne s výnimkou soboty.

Hokejová I. liga vyvrcholí od dnešného večer finálovou sériou, ktorá bude aj súbojom o miestenku a postup do extraligy. Podľa očakávania sa stretnú HK Spišská Nová Ves a SkiPark MHK Kežmarok.