Wednesday, March 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Dvaja muži vyzbrojení granátmi a ručnými strelnými zbraňami zajali dnes vo filipínskej Manile školský autobus. Podľa polície je v autobuse 32 detí a dvaja učitelia, ktorí pravdepodobne cestovali na školský výlet. Únoscovia s políciou komunikujú pomocou odkazov písaných na kusy lepenky. V okolí budovy mestskej rady, pred ktorou únoscovia odstavili autobus, sa rozmiestnili špeciálne policajné jednotky. Ozbrojenci už prepustili na slobodu jedno dieťa s horúčkou.

Srbská menšina v Kosove, ktorá od skončenia vojny žije prevažne v izolovaných enklávach, by mala akceptovať návrh OSN na postupné odčlenenie sa Kosova od Srbska. Včera to vyhlásil kosovský premiér Agim Ceku. Líder kosovských Albáncov ďalej uviedol, že je odhodlaný presvedčiť zvyšných 100 tisíc kosovských Srbov, aby prijali plán OSN a ukončili bojkotovanie verejných inštitúcií. Podľa neho návrh OSN garantuje Srbom v Kosove ochranu ich práv. "Budú mať všetky nevyhnutné prostriedky na dôstojný a prosperujúci život v Kosove spolu s nami," dodal Ceku.

Rusko vyzvalo členské štáty Bezpečnostnej rady OSN, aby do Kosova vyslali misiu ešte predtým, ako rozhodnú o jeho budúcnosti.

Americký Senát schválil včera návrh zákona, ktorého súčasťou je aj záväzný termín pre odchod amerických vojakov z Iraku. Zákon o financovaní vojenských operácií v Iraku a v Afganistane prešiel v hornej komore amerického Kongresu pomerom hlasov 50 ku 48. Vojaci by podľa neho mali opustiť Irak do marca 2008.

Ruské úrady včera po bezpečnostných kontrolách zavreli na Sibíri viac ako 20 baní. Kontroly prebehli po minulotýždňovej explózii, ktorá si vyžiadala 108 ľudských životov.

Prezident Gašparovič vystúpil včera počas svojej oficiálnej návštevy Írska na ekonomickom fóre na Dublinskom hrade. Ako zdôraznil pred zástupcami slovenských a írskych podnikateľov, ekonomická spolupráca našich krajín má dobrú perspektívu, ešte sme však naplno nevyužili celý jej potenciál a možnosti.

Slovenská futbalová reprezentácia si včera vyskúšala hlavný trávnik štadióna Croke Park v Dubline. Dnes o pol 9-tej večer čaká našich futbalistov veľmi dôležitý kvalifikačný zápas D-skupiny o postup na majstrovstvá Európy 2008 proti domácemu Írsku. kto vyhrá, bude môcť ešte bojovať o postupovú priečku.

Skvelé výkony slovenského brankára Jaroslava Haláka dostali Montreal na priečky zaručujúce účasť v play-off. Slovenský brankár vychytal v boji s konkurenčnými NY Rangers piate víťazstvo Canadiens po sebe a kanadský klub je vo Východnej konferencii siedmy spoločne s Tampou Bay.

Daniela Hantuchová bude líderkou slovenskej fedcupovej reprezentácie prestížnej tímovej tenisovej súťaže proti Česku (21.-22. apríla v bratislave). Kapitán slovenského tímu Mojmír Mihal s určitosťou nebude môcť počítať s Jarmilou Gajdošovou. Istá je ani účasť Martiny Suchej. Daniela zaznamenala na turnaji v Indian Wells veľký comeback, a momentálne je vo skvelej forme a bude ťahúňom nášho družstva. Do BA by mali prísť aj dve najlepšie české tenistky Nicole Vaidišová s Lucie Šafářová.


**********************************

Oblačno, občas zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky. Slabý, neskôr juhovýchodný vietor 3 až 6 m/s. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st.