Sunday, March 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

26.03.2007 07:00

Druhý najvyššie postavený duchovný anglikánskej cirkvi včera vyzval premiéra Tonyho Blaira, aby sa formálne ospravedlnil za úlohu Británie v obchode s otrokmi. V deň, keď sa v Británii a Afrike oslavovalo zrušenie otroctva, arcibiskup z Yorku povedal, že Blair by sa mal ospravedlniť a priznať "strašnú vec", ktorej sa Británia dopustila.


Bieloruské bezpečnostné sily včera zabránili približne 1 500 ľuďom demonštrovať v centre Minska. Polícia a výsadkári zastavili opozičných aktivistov, keď sa pokúšali prísť na námestie, kde v minulom roku štyri dni protestovali proti sfalšovaniu výsledkov prezidentských volieb.


Tisíce ľudí sa zišli včera večer v centre Varšavy na koncerte, ktorý usporiadali ako prejav solidarity s demokratickou opozíciou v susednom Bielorusku. Asi 8 tisíc prevažne mladých ľudí prišlo na koncert populárnych poľských skupín. Podujatie nazvali "Hudba slobody".



Počas týždňa sa vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky spustí ďalšia civilná výroba. Výrobky sú určené pre automobilový priemysel. Na štyri zmeny bude pracovať 60 ľudí. Okrem pyrotechnikov a údržbárov, ktorí nastúpili do práce prakticky ihneď po výbuchu, sú to ďalší zamestnanci, ktorí neprídu o svoju prácu.


Krátko pred polnocou pristálo na popradskom letisku lietadlo ATR 42 na novej pravidelnej linke Českých aerolínií Praha-Sliač-Poprad. Po viac ako desiatich rokoch je Poprad opäť spojený s Prahou pravidelnou linkou. Aj to bol dôvod, prečo na lietadlo čakalo slávnostné prijatie v podobe vodnej brány.


Prvý let z Prahy do Popradu využili traja cestujúci. Pravidelná linka bude z Popradu odlietať denne o pol piatej ráno a cez Sliač sa dostane do Prahy o štvrť na sedem. O 7:00 začína z Prahy odletová vlna, kde sa lietadlá rozlietavajú takmer do celej Európy. Naopak, z Prahy bude lietadlo štartovať vo večerných hodinách, kedy sa väčšina liniek vracia späť do Prahy.


euro 33, 60 amer dolár 25,20 brit libra 49,53


Výsledky včerajších stretnutí zámorskej NHL:
New York Islanders - New York Rangers 1:2 po predĺžení - Miroslav Šatan (NYI) 0+1
Pittsburgh - Boston 5:0


**********************************

Jasno až polooblačno. K večeru na východe zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne východný vietor 3 až 6 m/s