Friday, March 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00

Izraelský premiér Ehud Olmert označil dnes novú arabskú mierovú zmluvu za "revolučnú zmenu". Zároveň opäť odmietol akýkoľvek návrat palestínskych utečencov do Izraela. Podľa Olmerta mnoho arabských štátov zistilo, že "Izrael pravdepodobne nie je najväčší svetový problém, ako sa pôvodne domnievali". Toto podľa Olmerta znamená "do budúcna revolučnú zmenu".


V spore o zadržiavaných britských vojakov Irán trvá na dvojstrannom riešení. S odvolaním sa na iránsku diplomatickú misiu pri OSN o tom dnes informovala britská rozhlasová stanica BBC. Snahy Londýna zaangažovať do vyriešenie krízy tretiu stranu, napríklad Bezpečnostnú radu OSN, Teherán naďalej odmieta.

Pätnásť príslušníkov britských námorných síl zadržali iránske bezpečnostné zložky 23. marca v Perzskom zálive. Británia trvá na tom, že boli v irackých vodách, kde vykonávali bežné kontroly zamerané proti pašovaniu.


Európsky parlament včera veľkou väčšinou podporil plán OSN za kontrolovanú nezávislosť srbskej provincie Kosovo. Poslanci sa v hlasovaní vyslovili za "zvrchovanosť pod dohľadom", ktorá Kosovu umožní prístup k medzinárodným finančným organizáciám pri ekonomickej obnove.


Demokratmi kontrolovaný americký Senát včera ignoroval hrozbu veta od prezidenta Busha a schválil zákon pre odsun amerických vojakov z Iraku. Senát pomerom hlasov 51 ku 47 definitívne vyčlenil 122 miliárd dolárov pre vojny v Iraku a Afganistane. Zákon nezáväzne stanovil odchod vojakov na 31. marec 2008. Konflikt v Iraku, ktorý prebieha už piaty rok, si vyžiadal životy vyše 3tis. amerických vojakov, vyše 50 tis. Iračanov.


Najmenej 60 ľudí zahynulo pri nehode lode, ktorá sa prevrátila pri pobreží západoafrickej Guiney. Na palube bolo spolu asi 120 pasažierov. Cestná infraštruktúra krajiny je v tak zlom stave, že mnohí obyvatelia pobrežných oblastí medzi mestami cestujú na otvorených člnoch. Aj takýmto spôsobom sa ilegálny migranti snažia dostať na španielske Kanárske ostrovy a následne nájsť prácu v Európe.


Čílske dopravné lietadlo smerujúce k Novému Zélandu takmer zasiahla spŕška horiacich objektov, ktoré sa rútili z vesmíru do južného Pacifiku. Od zrážky ho delilo asi 20 sekúnd. Oznámilo to dnes novozélandské letectvo. Podľa predstaviteľov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o rozpadajúci sa meteorit.



Fajčiari by si na svoj zlozvyk mali v budúcom roku pripraviť znova viac peňazí. Ministerstvo financií totiž chystá zdraženie cigariet. Spotrebná daň by po dvojročnej prestávke mala od januára 2008 stúpnuť. Rozhodnutie, ako by malo zdvíhanie sadzieb vyzerať, padne podľa hovorcu ministerstva financií Miroslava Šmála na budúci týždeň. Od neho bude závisieť, o koľko ceny cigariet narastú.






V prvom zápase finále hokejovej extraligy sa dnes stretnú päťnásobný šampión (Slovan) s držiteľom troch titulov (Trenčín). Obaja súperi sa však v boji o zlato v extralige stretnú po prvý raz v histórii najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Meno nového šampióna bude známe najskôr v stredu 4. apríla, najneskôr v utorok 10. apríla.




Slovenská plavkyňa Martina Moravcová ani v jej treťom vystúpení na 12. majstrovstvách sveta v austrálskom Melbourne nepostúpila do semifinále, keď v rozplavbách na 50 m motýlik obsadila časom 27,87 stotín sekundy 26. miesto. Piešťanskú rodáčku delilo od postupu medzi elitnú 16-tku 57 stotín.

*********************************

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky. Na východe prevažne malá oblačnosť. Ojedinele hmla. Slabý vietor 3 až 7 m/s. Najvyššia denná teplota 10 až 14 stupňov.