Thursday, March 22, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

23.3. 7.00
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun včera len tesne unikol útoku, keď pri budove v prísne stráženej Zelenej zóne Bagdadu vybuchla raketová strela. Stalo sa to počas tlačovej konferencie s premiérom Núrím al-Málikím. Útok nikoho nezranil. Explózia zničila dve autá zaparkované pri budove. Pan Ki-munova návšteva Iraku odštartovala jeho 11-dňovú cestu po Blízkom východe.

Britská polícia zatkla v Anglicku troch ľudí podozrivých v súvislosti s teroristickými útokmi na londýnske metro a autobus zo 7. júla 2005, pri ktorých zahynulo 56 ľudí vrátane štyroch útočníkov. Boli to najhoršie útoky na britskej pôde od 2. svetovej vojny. Dvoch ľudí zatkli britskí policajti na letisku v Manchesteri, kde chceli nastúpiť na let do Pakistanu. Tretieho zatkli v dome v Leedse, kde polícia prehľadala päť domov. Zatknutí sú vo veku od 23 do 30 rokov a sú podozriví z prípravy a navádzania k teroristickým činom.


Polícia zabavila v hlavnom meste Mexika drogové peniaze v hodnote 207 miliónov dolárov. Hlavným podozrivým je mexický občan čínskeho pôvodu, po ktorom pátra Interpol. Podľa prokuratúry Čen-li Je Kon viedol jednu z najväčších sietí na pologuli obchodujúcu s pseudoefedrínom.
Federálni agenti zabavili hotovosť, osem luxusných áut, sedem zbraní a stroj na výrobu tabliet a tiež zadržala siedmich ľudí.


Senátny výbor hornej komory amerického Kongresu, schválil včera marec 2008 ako termín, do ktorého sa väčšina vojakov stiahne z Iraku. Termín bol súčasťou návrhu o vyčlenení ďalších finančných prostriedkov na pôsobenie amerických síl v krajine. Prezident Bush doteraz odmietal akékoľvek stanovovanie termínov s argumentom, že vojakov môže stiahnuť až po tom, keď budú iracké bezpečnostné sily plne schopné zaisťovať si bezpečnosť sami.



Včera sa 16 nemeckých spolkových štátov dohodlo na zákaze fajčenia v reštauráciách, školách, diskotékach, domovoch dôchodcov a iných verejných priestoroch. Poslednou výnimkou bude slávny Oktoberfest. Zákon by mohol platiť od 1. septembra.

Nemci sú podľa oficiálnych štatistík najväčšími fajčiarmi v Európe. V Európskej únii prijali Írsko, Taliansko, Malta a Španielsko úplný zákaz fajčenia vo verejných priestoroch. Toto pravidlo platí aj v Nórsku. Veľká Británia a Francúzsko prijali legislatívu, ktorá zakazuje fajčenie len vo vyhradených priestoroch.


Zemetrasenie so silou 4,7 dnes pocítili obyvatelia na Južnom ostrove Nového Zélandu, podľa oficiálnych miest však nie sú hlásené žiadne zranenia ani škody. Epicentrum bolo 40 kilometrov juhovýchodne od mesta Murchison na západnom pobreží a v hĺbke 80 kilometrov. Nový Zéland sa nachádza v oblasti, kde sa zrážajú tichomorské a austrálske tektonické dosky.



Štrajk vodičov SAD Poprad dnes nebude. Vedenie pristúpilo na väčšinu požiadaviek odborov. Tou hlavnou bolo 15-percentné zvýšenie miezd pre zamestnancov, čo znamená hľadanie dodatočných zdrojov. Zvýšenie miezd bude so spätnou platnosťou od 1. januára 2007.



V nedeľu večer uplynie 65 rokov od prvého transportu slovenských Židov do koncentračných táborov. Pri tejto príležitosti sa v Poprade uskutočnia od piatka do nedele Dni židovskej kultúry, ktoré vyvrcholia pietnou spomienkou na prvý transport mladých žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku.



Euro 33,35, americký dolár 24,97, britská libra 49,14.


V piatom zápase semifinále hokejovej extraligy včera Košice vyhrali nad Trenčínom 3:2 po samostatných nájazdoch. Stav série 2:3
****************************

Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď, od 1500 m sneženie. Severovýchodný až východný vietor 3 až 7 m/s, miestami v nárazoch do 15m/s. Najvyššia denná teplota 6 až 10, miestami okolo 12 st.