Sunday, March 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

26.03.2007 08:00

Bieloruské bezpečnostné sily včera zabránili približne 1 500 ľuďom demonštrovať v centre Minska. Polícia a výsadkári zastavili opozičných aktivistov, keď sa pokúšali prísť na námestie, kde v minulom roku štyri dni protestovali proti sfalšovaniu výsledkov prezidentských volieb.


Tisíce ľudí sa zišli včera večer v centre Varšavy na koncerte, ktorý usporiadali ako prejav solidarity s demokratickou opozíciou v susednom Bielorusku. Asi 8 tisíc prevažne mladých ľudí prišlo na koncert populárnych poľských skupín. Podujatie nazvali "Hudba slobody".


České aerolínie začali včera prevádzkovať leteckú linku medzi Prahou a Popradom. lietadlá ČSA budú z Prahy cez Sliač do Popradu lietať denne s výnimkou soboty. Na linku spoločnosť nasadí lietadlá typu ATR 42 pre 46 cestujúcich.


Riaditeľ Múzea Slovenského národného povstania na popradskej železničnej stanici včera otvoril putovnú výstavu Projekt vagón. Expozícia pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny.


euro 33, 60 amer dolár 25,20 brit libra 49,53


Hokejisti SkiPark MHK Kežmarok zvíťazili v úvodnom stretnutí finále I. ligy na ľade Spišskej Novej Vsi 4:1 a ujali sa vedenia 1:0 na zápasy. Podtatranci tak pokračujú v play off vo víťaznom ťažení, doteraz neprehrali vo vyraďovacej časti ani jeden z deviatich zápasov. 5000 ľudí v Spišskej Novej Vsi videlo od úvodu dramatický hokej.


šprintérskymi pretekmi voľnou technikou v lyžiarskom areáli na Skalke pri Kremnici vyvrcholil 61. ročník najstaršieho podujatia v behu na lyžiach v strednej Európe - Bezroukov memoriál. Vyhrala ho slovenská reprezentantka Katarína Garajová.


Francúzski skialpinisti potvrdili dobré načasovanie formy na majstrovstvá Európy v domácich podmienkach aj v kategórii dvojíc, kde sa presadil medzi mužmi víťaz sobotňajších pretekov Vertikal Race - Florent Perrier spolu s Gregorym Gachetom. Slováci Milan Madaj, Jozef Hlavčo obsadili v konkurencii 43 dvojíc konečné 16. miesto.


**********************************

Jasno až polooblačno. K večeru na východe zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne východný vietor 3 až 6 m/s