Monday, March 26, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

26.3. 16:00 Príjemné popoludnie

V Iráne sa schyľuje k medzinárodnému škandálu. Táto kontroverzná jadrová krajina chce obviniť 15 zajatých britských vojenských námorníkov námorníkov. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničia proti Britom vznesú obvinenie „z ilegálnych a podozrivých aktivít“ a špionáže pri irackom pobreží. Briti vedome prenikli do iránskych teritoriálnych vôd. Európska únia Irán vyzvala, aby ich okamžite prepustil na slobodu. Teherán to však odmietol.

Pri útoku šiitských povstalcov na sunnitskú islamskú školu v nepokojnom jemenskom regióne prišli o život dvaja študenti z Británie a Francúzska a jeden alžírsky študent utrpel zranenia. Študenti boli súčasťou skupiny, ktorá v noci strážila areál školy v meste Dammádž, ktorú navštevuje množstvo zahraničných študentov.

Spojené štáty podporujú plán OSN pre Kosovo, ktorý predpokladá kontrolovanú nezávislosť pre túto srbskú provinciu. Tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí Nicholas Burns sa dnes vyjadril, že plán osobitného vyslanca OSN Martiho Ahtissariho "dláždi pre Kosovčanov cestu k nezávislosti" a zároveň zaručuje Srbom menšinové práva.

Na 20-kilometrovom úseku Rýna v okolí nemeckého Kolína dnes zastavili riečnu dopravu. Nemecká loď totiž včera popoludní stratila vyše 30 kontajnerov s bližšie neurčeným obsahom. Úrady sa snažia lokalizovať viaceré kovové kontajnery, ktoré vypadli z člna a stále ohrozujú riečnú dopravu. Nepredpokladá sa, že by obsah mohol výrazne poškodiť životné prostredie. Podľa polície by mal úsek Rýna zostať uzavretý až do stredy. Na rieke sa už nahromadilo okolo sto lodí.

Hlavné severoírske protestantské a katolícke strany potvrdili, že sa dohodli na obnovení autonómnej vlády v Belfaste od 8. mája. Lídri dvoch najväčších strán sa dnes po prvýkrát v Belfaste zišli na historickom stretnutí zoči-voči. Obaja doteraz rokovali len prostredníctvom tretej strany. Tentokrát sedeli priamo oproti sebe, ruky si ale údajne nepodali.

Na Popradskej železničnej stanici je odvčera výstava. Pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny. Takýmto spôsobom chce Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici priblížiť problematiku holokaustu a deportácií slovenských Židov. Z Popradu odišiel 25. marca 1942 o 20:20 prvý transport s tisíckou židovských žien a dievčat do nacistického koncentračného tábora Auschwitz.

Euro si zajtra podľa NBS kúpite za 33,63, americký dolár za 25,35 a britskú libru za 49,72 halierov.

Jedno veľké prekvapenie sa zrodilo v nedeľňajšom programe 3. kola dvojhry na turnaji WTA Tour Sony Ericsson Open v americkom Miami. Piata nasadená Švajčiarka Martina Hingisová podľahla Poľke Agnieszke Radwanskej 6:4, 3:6, 2:6.

*****************************

V noci a zajtra bude jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 0 až -2, denné okolo 15, na horách 4 stupne. Fúkať bude severovýchodný až východný vietor 2 až 5 m/s.