Tuesday, March 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17:30 kk.
* Tony Blair vyzýva na prepustenie zadržaných britských námorníkov, diplomacia zatiaľ nepomohla
* Minister vnútra Robert Kaliňák prevzal dnes v Lisabone softvérové zostavy, vďaka ktorým sa Slovensko bude môcť napojiť na schengenský systém
* Slovenský ombudsman dnes zložil sľub a začal druhé funkčné obdobie
* Naši futbalisti sa v Dubline pripr, na zajtr.zápas kvalifikácie Euro2008 proti Írsku
* Veľkonočné vajíčka z Batizoviec sa dostanú až na Veľkonočné ostrovy

Dobrý večer


Britský premiér Tony Blair dnes varoval Irán, že kríza spôsobená protiprávnym zadržaním 15 príslušníkov britskej námornej pechoty v Perzskom zálive povedie k "iným krokom" v prípade, že zlyhajú diplomatické snahy o ich prepustenie. Blairov hovorca neskôr premiérové silné slová vysvetlil, že Británia si v tejto kauze neželá napäté vzťahy s Iránom a poprel prípadné vyhostenie iránskeho veľvyslanca alebo vojenskú operáciu.


Irán dnes vyhlásil, že 15 príslušníci britského námorníctva, ktorých zadržiavajú a vypočúvajú na neznámom mieste sú zdraví a zaobchádzajú s nimi dobre. Pri pobreží Iránu sa medzitým začali veľké manévre námorných síl Spojených štátov amerických, na ktorých sa zúčastňujú dve lietadlové lode a vyše sto lietadiel.


Príslušníkov britského námorníctva zadržali v piatok iránske Revolučné gardy vo vodách Perzského zálivu. Irán vojakov obvinil, že neoprávnene vnikli do jeho výsostných vôd. Tí sa vraj počas vypočúvania k tomu priznali. Podľa britskej a irackej vlády sa námorníci nespochybniteľne zdržiavali v irackých vodách, kde vykonávali rutinnú kontrolu obchodnej lode.


Európska únia dnes prijala sankcie proti Severnej Kórei v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN, ktorá bola schválená po tom, ako komunistický režim oznámil svoj prvý jadrový test v októbri 2006. EÚ zmrazila niektoré zahraničné účty predstaviteľov Severnej Kórei a zakázala vývoz luxusných výrobkov ako kaviár, pralinky, vysokokvalitné vína, parfémy a čistokrvné kone.


Poľská polícia zatkla 33 osôb pri rozsiahlej operácii proti obchodníkom s internetovou detskou pornografiou. Informovali o tom dnes tamojšie úrady.
Podľa poľského zákona môže polícia zadržiavať podozrivých 48 hodín. Po uplynutí tejto doby ich musia oficiálne obžalovať alebo prepustiť.


Stavba americkej protiraketovej základne v Poľsku a v Českej republike by stála okolo 1,5 miliardy dolárov. Uviedol to český spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na zástupcu amerického veľvyslanca v Poľsku.


Najmenej šiesti Palestínčania dnes zahynuli po pretrhnutí hrádze žumpy v dedine Umm Násir v Pásme Gazy. Zo žumpy sa podľa svedkov vyliala "rieka" odpadovej vody a blata, ktorá 3000 obyvateľov dediny prinútila k úteku.
Do oblasti okamžite prišli záchranári, ktorí v bahne a odpade hľadali možné obete. Miesto nešťastia navštívil aj minister vnútra Hání al-Kawásmeh. Jeho ochrankári museli vystreliť do vzduchu, aby rozohnali dav nahnevaných obyvateľov.




Plavba na Rýne, jednej z najdôležitejších európskych vodných trás, bude zastavená až do piatku. Zatiaľ sa nepodarilo vyloviť všetky kontajnery, ktoré v nedeľu vypadli z jedenej z lodí pri Kolíne.



Predstavitelia Európskej únie dnes varovali pred novou vlnou ilegálnej imigrácie do Európy, keďže sa čoskoro vráti teplé počasie. V ohrození sú najmä južné a východné hranice Európy. Na dnešnej tlačovej besede to povedal Franco Frattini, ktorého krajina je jednou z tých, ktorých sa príval nelegálnych imigrantov, najmä z Afriky, týka.


Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák prevzal dnes v Lisabone od svojho portugalského rezortného partnera Antónia Costu softvérové zostavy SIS II , vďaka ktorým sa Slovensko bude môcť napojiť na schengenský informačný systém.


Predíde sa tým niekoľkomesačnému oddialeniu zrušenia kontrol na vnútorných hraniciach a nové členské štáty, teda aj Slovensko, by mohli vstúpiť do schengenského priestoru 31. decembra tohto roku.



Slovenský ombudsman Pavel Kandráč zložil sľub a začal druhé funkčné obdobie. Kandráč by chcel rozšíriť pôsobnosť ombudsmana na úroveň bežnú vo vyspelých krajinách Európskej únie.



Euro bude zajtra podľa NBS stáť 33,60, americký dolár 25,17 a britská libra 49,47.


ŠPORT

Včera sa naša futbalová reprezentácia presunula z cyperskej Larnaky do írskeho Dublinu. Stretnutie D-skupiny kvalifikácie ME 2008 Írsko - Slovensko zohrajú zajtra od pol 9-tej večer.



Slovenská tenisová jednotka Daniela Hantuchová si na turnaji WTA v Miami naďalej úspešne počína vo štvorhre so svojou novou deblovou partnerkou Švajčiarkou Martinou Hingisovou. Postúpila s ňou už do štvrťfinále po víťazstve 2x 6:3 nad ruským párom Jelena Lichovcevová, Jelena Vesninová.


Daniela Hantuchová bude líderkou slovenskej fedcupovej reprezentácie tejto prestížnej tímovej tenisovej súťaže proti Česku (21.-22. apríla v bratislave). Kapitán slovenského tímu Mojmír Mihal s určitosťou nebude môcť počítať s Jarmilou Gajdošovou. Istá je ani účasť Martiny Suchej.

"Daniela zaznamenala na turnaji v Indian Wells veľký comeback, a momentálne je vo skvelej forme a bude ťahúňom nášho družstva. Do Bratislavy by mali prísť aj dve najlepšie české tenistky Nicole Vaidišová s Lucie Šafářová.




Dvojročný trest pre slovenského tenistu Karola Becka za jeho pozitívny dopingový nález na clenbuterol zostáva v platnosti. A to aj napriek tomu, že Beck sa odvolal na Športovom arbitrážnom súde vo švajčiarskom Lausanne. Bývalá slovenská tenisová dvojka a 36. hráč rebríčka ATP tak bude nútene odpočívať až do 31. októbra 2007. Až po tomto termíne môže hrať opäť na turnajoch pod hlavičkou ATP resp. ITF.



Anglický futbalový majster Chelsea Londýn nekompromisne zakročil voči vrhačom zeleniny na trávnik. Druhý tím tabuľky Premiership zakázal vstup na štadión trom fanúšikom, ktorí v opakovanom derby-zápase anglického Pohára s Tottenhamom hádzali na trávnik zeler. Štvrtý fanúšik dostal zákaz vstupu za to, že vbehol na hraciu plochu. Chelsea už pred týmto opakovaným duelom svojich skalných varovala, že za hádzanie zeleru môžu dostať trest. U fanúšikov Chelsey má tento "šport" tradíciu už vyše dvadsať rokov a publikum ho sprevádza piesňou, ktorej text je mládeži neprístupný.



********************
V noci
Jasno až polojasno.Najnižšia nočná teplota 4 až -1, v dolinách a kotlinách okolo -3 stupňov.Slabý východný vietor.

S T R E D A:
Prevažne polojasno. Cez deň miestami prechodne oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Východný až juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s. Najvyššia denná teplota 11 až 15 stupňov.