Tuesday, March 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

28.3. 7.00

Severoatlantická aliancia včera jednomyseľne podporila plán nezávislosti pre Kosovo Martiho Ahtisaariho. Stalo sa to na mimoriadnom stretnutí vysokých predstaviteľov všetkých 27 členských štátov v Bruseli, oznámil generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Konečné rozhodnutie o budúcnosti juhosrbskej provincie musí prijať Bezpečnostná rada OSN.

Americký Senát schválil včera návrh zákona, ktorého súčasťou je aj záväzný termín pre odchod amerických vojakov z Iraku. Zákon o financovaní vojenských operácií v Iraku a v Afganistane prešiel v hornej komore amerického Kongresu pomerom hlasov 50 ku 48. Vojaci by podľa neho mali opustiť Irak do marca 2008.


Ruské úrady včera po bezpečnostných kontrolách zavreli na Sibíri viac ako 20 baní. Kontroly prebehli po minulotýždňovej explózii, ktorá si vyžiadala 108 ľudských životov. "Zavreli sme vyše 20 baní, v ktorých koncentrácia plynu bola o niečo vyššia ako povoľuje norma," povedal Aman Tulejev, guvernér regiónu Kemerovo na západe Sibíri, kde sa incident stal. "To znamená, že množstvo vyťaženého uhlia sa zníži, nemáme však inú možnosť." Tulejev vyzval vlastníkov zavretých baní, aby zaviedli novú technológiu s cieľom zlepšiť bezpečnostné štandardy.


Plavba na Rýne, jednej z najdôležitejších európskych vodných trás, bude zastavená až do piatku. Zatiaľ sa nepodarilo vyloviť všetky kontajnery, ktoré v nedeľu vypadli z jedenej z lodí pri Kolíne.



Zemetrasenie so silou 4,8 stupňa Richterovej škály namerali dnes ráno v pobrežných oblastiach Japonska. Epicentrum zemetrasenia ležalo západne od ostrova Honšú asi 10 kilometrov pod morom. Podľa seizmológov ide o doznievanie silného zemetrasenia, ktoré si v nedeľu vyžiadalo jeden ľudský život a vyše 200 zranených. Úrady nevydali varovanie pred tsunami. Obete ani škody zatiaľ neboli hlásené.


Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák prevzal včera v Lisabone od svojho portugalského rezortného partnera Antónia Costu softvérové zostavy SIS II , vďaka ktorým sa Slovensko bude môcť napojiť na schengenský informačný systém.


Predíde sa tým niekoľkomesačnému oddialeniu zrušenia kontrol na vnútorných hraniciach a nové členské štáty, teda aj Slovensko, by mohli vstúpiť do schengenského priestoru 31. decembra tohto roku.


Slovenský ombudsman Pavel Kandráč včera zložil sľub a začal druhé funkčné obdobie. Kandráč by chcel rozšíriť pôsobnosť ombudsmana na úroveň bežnú vo vyspelých krajinách Európskej únie.



Euro bude dnes podľa NBS stáť 33,60, americký dolár 25,17 a britská libra 49,47.


Slovenská futbalová reprezentácia si včera vyskúšala hlavný trávnik štadióna Croke Park v Dubline. Dnes o pol 9-tej večer čaká našich futbalistov veľmi dôležitý kvalifikačný zápas D-skupiny o postup na majstrovstvá Európy 2008 proti domácemu Írsku.

**********************************

Oblačno, občas zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky. Slabý, neskôr juhovýchodný vietor 3 až 6 m/s. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st.