Tuesday, March 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.3. 12:00 Príjemné poludnie

Britský premiér Tony Blair varoval Irán, že ako diplomatické pôsobenie neprinesie výsledok, Iránsko-britský spor vo veci zadržania 15 britských námorníkov môže prejsť do inej fázy. Blair zdôraznil, že Londýn nedovolí, aby boli britský vojaci zadržiavaní bez dôvodu.

Francúzske železnice nezaplatia odškodnenie za aktívne zúčastňovanie sa na transporte Židov do hitlerovských táborov počas II. svetovej vojny. Tak znie výrok apelačného súdu v Bordeaux. Odškodnenia sa domáha približne 2000 židovských rodín z rôznych štátov. Zatiaľ sa rozhodnutie týka len jedného obvinenia.

Spor ohľadom transferu financií Severnej Kórey, ktorý minulý týždeň spôsobil prerušenie šesťstranných rozhovorov o odzbrojení, by sa mohol napriek niektorých technickým problémom vyriešiť v priebehu niekoľkých dní. Uviedol to hlavný americký vyjednávač Christopher Hill. Hill uviedol, že ministerstvo financií Spojených štátov v súčasnosti pracuje s Pekingom na prevode 25 miliónov dolárov, ktoré v roku 2005 zablokovali na účtoch Severnej Kórey v banke v Macau pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Izraelský premiér Ehud Olmert a palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa dohodli, že sa budú stretávať každé dva týždne, aby diskutovali o bežných problémoch, ale aj o "politickom horizonte". Po troch dňoch rokovaní s oboma stranami to v Jeruzaleme oznámila ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických Condoleezza Riceová, ktorá sa podľa vlastných slov na niektorých schôdzkach zúčastní. Ako však dodala, strany ešte nedosiahli "rokovania o konečnom štatúte

Strany vládnej koalície dnes predložili parlamentu spoločné, v poradí už piate, vyhlásenie ku Kosovu. Parlament by ním mal deklarovať, "že úplná a ničím neobmedzená nezávislosť provincie Kosovo nie je v záujme stability regiónu, vystaveného dlhé roky tragédiám a krízam". Zároveň kritizuje súhlas bývalej vlády s preletmi amerických lietadiel pri bombardovaní Srbska počas kosovskej krízy.

Na Popradskej železničnej stanici pokračuje výstava Vagón. Pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny. Takýmto spôsobom chce Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici priblížiť problematiku holokaustu a deportácií slovenských Židov. Výstava potrvá v Poprade do 30. marca.

Slovenská koruna sa dnes pred zasadnutím Bankovej rady Národnej banky Slovenska oslabila. Trh očakáva, že centrálna banka dnes zníži kľúčové úrokové sadzby v ekonomike.


Hokejisti HK Spišská Nová Ves včera v druhom finálovom stretnutí I. ligy vyhrala nad Kežmarkom 2:1. Spišiaci vyrovnali po dvoch domácich súbojoch stav série na 1:1. Najbližší zápas je na programe vo štvrtok o pol šiestej.


Včera sa naša futbalová reprezentácia presunula z cyperskej Larnaky do írskeho Dublinu. Stretnutie D-skupiny kvalifikácie ME 2008 Írsko - Slovensko zohrajú zajtra od pol 9-tej večer.

********************

Jasno až polojasno, len ojedinele zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 11 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severovýchodný až východný vietor 5 až 20 km/h. V noci a zajtra bude polojasno, prechodne oblačno. V noci klesnú teploty do -3, zajtra vystúpia na 10 stupňov.Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s, od stredných polôh 6 až 12 m/s.