Thursday, March 29, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 29.03.2007

Polícia na severe Španielska je dnes v najvyššej pohotovosti pre možný útok baskickej organizácie ETA. Polícia objavila výbušniny a počas razie zatkla ôsmich podozrivých. Informoval o tom baskický predstaviteľ.

Londýn sa nesnaží o konfrontáciu s Iránom v súvislosti so zadržiavaním 15 príslušníkov britských námorných síl. Uviedol hovorca premiéra Tonyho Blaira. Zároveň odmietol návrhy iránskeho ministra zahraničných vecí, aby Británia problém ukončila priznaním si chyby. Nechceme žiadne konfrontácie. Jednoducho vravíme: prosím, prepustite našich vojakov, ktorí vôbec nemali byť zadržaní," dodal hovorca.

Irán dnes obvinil britských námorníkov, že pred ich zajatím v piatok, vstúpili do iránskych výsostných vôd šesťkrát. Irán sa vzoprel výzvam medzinárodného spoločenstva na prepustenie britských námornikov. Ich vstup a plavba v našich vodách je istá na základe informácii nahratých navigačným systémom GPS, ktorí použili britskí námorníci," povedal Iránsky predstaviteľ.

Dánska vláda odštartovala kampaň na zníženie emisií CO2 o tonu ročne. Každý, z takmer 5 a pol milióna dánskych obyvateľov vyprodukuje ročne asi 10 ton CO2. Dánsko patrí k najhorším producentom skleníkového plynu na hlavu. Ministerstvo životného prostredia radí, aby ľudia radšej cestovali vlakom než lietadlom, aby bielizeň sušili vonku a nie v sušičkách, aby sa kratšie sprchovali alebo aby svoje mobily odpojili od siete hneď, ako budú nabité.

Rusko musí podniknúť kroky na zastavenie vrážd novinárov a zabezpečiť, aby sa zodpovední za vraždy dostali pred súd, povedal expert OSN. "Vraždy sú vždy tragické, no keď sú vraždení novinári, aby sa zakrylo porušovanie ľudských práv, ohrozenie spoločnosti je ešte väčšie ako zvyčajne,"povedal špeciálny spravodajca OSN Philip Alston. Expert OSN vyšetroval vraždy 13 ruských novinárov od roku 2000 a zistil, že takmer všetci vo svojej práci kritizovali korupciu alebo porušovanie ľudských práv v čečenskom konflikte.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval Izrael na summite Ligy arabských štátov, aby "opäť nepremeškal šancu" vyriešiť arabsko-izraelský konflikt a prijal bez zmien arabský mierový plán. Arabskí lídri prijali ešte v stredu saudskoarabskú mierovú iniciatívu z roku 2002 na normalizáciu vzťahov arabských krajín s Izraelom, ak sa stiahne z okupovaných území zabratých počas vojny v roku 1967. Izrael má umožniť návrat palestínskych utečencov a uznať palestínsky štát. Abbás sa zaviazal, že "Palestína podá Izraelu ruku na znak mieru", ak arabský plán prijme. Predstavitelia Izraela dnes mierovú iniciatívu odmietli.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Javier Solana dnes uviedol, že akékoľvek rozhodnutie členskej krajiny únie ohľadom účasti na navrhovanom americkom projekte protiraketovej obrany nesmie ohroziť bezpečnosť európskeho bloku. Podľa Solanu umiestnenie častí amerického obranného štítu na európskej pôde môže ovplyvniť vzťahy s tretími krajinami, menovite s Ruskom.

Poľsko bude blokovať snahy o oživenie Európskej ústavnej zmluvy, ak členské štáty EÚ odmietnu návrh Varšavy prehodnotiť systém hlasovania v rámci inštitúcií únie. Dnes vyslovili túto hrozbu poľskí predstavitelia.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade si schválili nákup laptopov. S návrhom na kúpu prišiel primátor mesta Anton Danko na záver dnešného rokovania . Za nákup počítačov boli všetci prítomní poslanci.

Parkovanie v úzkom centre Popradu bude drahšie o 100 %. Kto chce parkovať bližšie k centru, zaplatí viac," zdôvodnil návrh riaditeľ Správy mestských komunikácií Peter Fabián. Nové ceny parkovného začnú platiť od 1. mája 2007.

Kurzy NBS na zajtra: euro - 33,38, amer dolár - 25 korún, brit libra 49,13

Slovenský Hokejový brankár Ján Lašák si po dvoch rokoch opäť zahrá vo finále českej extraligy. Pardubice aj vďaka jeho výkonom uspeli v semifinálovej sérii s Českými Budějovicami a v boji o titul sa stretnú so Spartou Praha. Lašák je zatiaľ štatisticky najlepším brankárom play off. V dvanástich zápasoch mal priemer 1,59 inkasovaného gólu a takmer 95,% úspešnosť zákrokov.

O pol šiestej večer bude pokračovať hokejové finále play off I. ligy 3. zápasom. O titul bojujú Kežmarok a Spišská Nová Ves. Stav série je zatiaľ 1:1.

************************
V noci bude oblačno a ojedinele slabé zrážky. Na východe jasno až polojasno. Zajtra cez deň polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky. Na východe prevažne malá oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0, na severe miestami okolo -2 stupňov. Najvyššia denná teplota 10 až 14 stupňov.
Slabý, na západe východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h.