Friday, March 30, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

30.03.2007 14:00

Výrobu na Slovensku plánuje ďalší výrobca lanových dráh. Po nedávno ohlásenej investícii firmy Doppelmayr v priemyselnom parku Kechnec počíta s výstavbou nového závodu aj združenie Leitner Group. Pre investíciu sa zvažujú štyri lokality na Slovensku.


Od apríla sa môže k hypotekárnym úverom pre mladých dostať širší okruh klientov. Keďže priemerná mesačná mzda sa v štvrtom kvartáli minulého roka zvýšila, posunie sa aj hranica príjmu žiadateľa o hypotéku pre mladých.


Košickým policajtom sa podarilo zadržať zlodejov, ktorí sa vlámali do jedného košického zlatníctva a ukradli zlato, šperky a drahé kamene v hodnote približne desať miliónov korún. Krádež sa stala v noci z 24. na 25. marca. Z krádeže je obvinený 30-ročný bývalý policajt, 28-ročný Marek K., ktorý bol sedemkrát súdne trestaný a 33-ročný Marek L., ktorý bol dvakrát trestne stíhaný.


Pri cestovaní do Bulharska deti do 5 rokov už nemusia mať vlastný cestovný pas, ako to bolo doposiaľ. Stačí ak sú zapísané údaje o nich v platnom cestovnom pase rodiča.
Starší ako 15 rokov môžu bez problémov cestovať aj na platný občiansky preukaz formátu ID karty.


Počas veľkonočných sviatkov bude premávať o 27 rýchlikov viac. Jazdiť budú od štvrtka 5. apríla do utorka 10. apríla. Všetky posilové vlaky sú uvedené aj v cestovnom poriadku.


Milovníci lyžovania majú aj v týchto dňoch na Slovensku dostatok možností venovať sa svojej záľube. Veľmi dobré podmienky sú stále na Čertovici, na Chopku Juh či v Liptovskej Tepličke, na Štrbskom plese a v Lomnickom sedle, na Roháčoch-Spálenej v Západných Tatrách a tiež na Martinských holiach. Strediská Skicentrum Strednica Ždiar, Tatranská Lomnica-Jamy a Jakubkova lúka sú v prevádzke len cez víkendy.


V prvom finálovom zápase play off extraligy sa dnes stretnú hokejisti Slovana a Trenčína. Boj o titul sa začne o piatej večer.


Hokejový útočník Tomáš Kopecký si v tejto sezóne ešte v drese Detroitu zahrá, podľa lokálnych médií to však bude až v play off. Kopecký sa zotavuje zo zlomeniny kľúčnej kosti, do zápasov zatiaľ zasiahnuť nemôže.


*********************

Slnečno. Miestami, najmä na strednom Slovensku zväčšená oblačnosť.
Ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Slabý, na západe východný až juhovýchodný vietor 4 až 8 m/s