Monday, March 26, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

26.03.2007 10:00

Bieloruské bezpečnostné sily včera zabránili približne 1 500 ľuďom demonštrovať v centre Minska. Polícia a výsadkári zastavili opozičných aktivistov, keď sa pokúšali prísť na námestie, kde v minulom roku štyri dni protestovali proti sfalšovaniu výsledkov prezidentských volieb.

Bangladéš dnes oslavuje deň nezávislosti. Krajina si pripomína 26. výročie oddelenia od Pakistanu.


Splnomocnenec OSN pre Kosovo dnes predloží záverečnú správu o štatúte provincie.


Vo Viedni sa včera začalo podujatie pod názvom Každý pre každého. Na veľtrhu sa prezentuje viac ako sto organizácií, podporných a svojpomocných združení zameraných na pomoc a integráciu postihnutých ľudí.

Niekoľko tisíc obyvateľov, stovky obchodov a predstavitelia najväčšieho austrálskeho mesta Sydney sa zaviazali vypnúť na hodinu svetlá. Ak všetko pôjde podľa plánu, Sydney sa 31. marca na hodinu ponorí do tmy. Organizátori iniciatívy dúfajú, že výpadkom svetla sa podarí odštartovať kampaň, ktorou chcú vyzvať Austrálčanov, aby viac šetrili energiou. Podľa nich by sa tak mohli len v Sydney znížiť emisie skleníkových plynov o 5 percent ročne.

Najohrozenejšie rieky sveta sa nachádza v Ázii a Južnej Amerike. Vyplýva to zo štúdie Svetového fondu na ochranu prírody. Dalšími troma najviac ohrozenými tokmi sú Níl, Murray ale aj Dunaj.

Rieky sú najdôležitejším zdrojom pitnej vody a preto odborníci bijú na poplach. Na ťahu sú teraz "politické a ekonomické špičky", aby napomohli riešenie tohto problému.

České aerolínie začali včera prevádzkovať leteckú linku medzi Prahou a Popradom. lietadlá ČSA budú z Prahy cez Sliač do Popradu lietať denne s výnimkou soboty. Na linku spoločnosť nasadí lietadlá typu ATR 42 pre 46 cestujúcich.

euro 33, 60 amer dolár 25,20 brit libra 49,53


O tretej popoludní čaká sedemnásťročných slovenských futbalistov zápas druhej fázy kvalifikácie o postup na ME. Stretnú sa v ňom s rovesníkmi z Talianska.


**********************************

Jasno až polooblačno. K večeru na východe zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne východný vietor 3 až 6 m/s