Friday, March 30, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

VEČERNÍK RTI

30.03.2007 17:30

Teherán vyzval EÚ, aby nezasahovala do sporu s Britániou


Olmert označil arabský mierový plán za revolučnú zmenu


Výrobu na Slovensku plánuje ďalší výrobca lanových dráh


príjemný podvečer



Irán vyzval lídrov Európskej únie, aby zostali neutrálni v spore okolo 15 zadržaných britských námorníkov. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí povedal, že "Stanoviská pána Solanu a niektoré ďalšie európske postoje k tejto otázke sú neoprávnené, iracionálne, nepodložené a nezodpovedné."


Podľa britskej ministerky zahraničných vecí nič nenasvedčuje tomu, že by Irán chcel vyriešiť narastajúcu krízu v kauze zadržiavania 15 príslušníkov britských námorných síl. Premiér Tony Blair vyhlásil, že ak Irán bude pokračovať so zverejňovaním záberov so zatknutými britskými vojakmi, čelí riziku izolácie zo strany medzinárodného spoločenstva.


Izraelský premiér Ehud Olmert označil novú arabskú mierovú zmluvu za "revolučnú zmenu", zároveň opäť odmietol akýkoľvek návrat palestínskych utečencov do Izraela. Mierový plán, ktorý schválili arabskí lídri na summite v Rijáde ukázal, že mnoho arabských štátov zistilo, že "Izrael pravdepodobne nie je najväčší svetový problém, ako sa pôvodne domnievali".


Jedna z najprestížnejších univerzít v Juhoafrickej republike vymenovala za svojho rektora po prvý raz černocha. univerzita v Johannesburgu tak spravila po prvý raz vo svojej 83 ročnej histórii. Novým rektorom sa stal námestník ministra spravodlivosti, ktorý prežil desať rokov na ostrove Robben Island v zajatí apartheidu.


Šestnásťročný Berlínčan zomrel na otravu alkoholom. v jednom podniku sa opil do bezvedomia. Údajne vypil okolo päťdesiat pohárikov tequily, pričom v krvi mu namerali 4,8 promile alkoholu. V nemocnici ležal v kóme takmer mesiac. Podľa hovorkyne nemocnice zomrel na následky zlyhania krvného obehu.


Výrobu na Slovensku plánuje ďalší výrobca lanových dráh. Po nedávno ohlásenej investícii firmy Doppelmayr v priemyselnom parku Kechnec počíta s výstavbou nového závodu aj združenie Leitner Group. Pre investíciu sa zvažujú štyri lokality na Slovensku.


Pri cestovaní do Bulharska deti do 5 rokov už nemusia mať vlastný cestovný pas, ako to bolo doposiaľ. Stačí ak sú zapísané údaje o nich v platnom cestovnom pase rodiča.
Starší ako 15 rokov môžu bez problémov cestovať aj na platný občiansky preukaz formátu ID karty.


Od apríla sa môže k hypotekárnym úverom pre mladých dostať širší okruh klientov. Keďže priemerná mesačná mzda sa v štvrtom kvartáli minulého roka zvýšila, posunie sa aj hranica príjmu žiadateľa o hypotéku pre mladých.


Košickým policajtom sa podarilo zadržať zlodejov, ktorí sa vlámali do jedného košického zlatníctva a ukradli zlato, šperky a drahé kamene v hodnote približne desať miliónov korún. Krádež sa stala v noci z 24. na 25. marca. Z krádeže je obvinený 30-ročný bývalý policajt, 28-ročný Marek K., ktorý bol sedemkrát súdne trestaný a 33-ročný Marek L., ktorý bol dvakrát trestne stíhaný.



Po zeleznicnej stanici Poprad-Tatry, od pondelka 2. aprila zavita projekt VAGON, ktory prinasa Muzeum Slovenskeho narodneho povstania z Banskej Bystrice, aj do zeleznicnej stanice Stara Lubovna. Putovna vystava pozostavajuca z dvoch specialne upravenych voznov, ktore dokumentuju historiu holocaustu, zotrva v Starej Lubovni do piatku 6. aprila. Odtial bude pokracovat do dalsich zeleznicnych stanic po celom Slovensku.


Do podujatia s názvom Noc s Andersenom sa tento rok prvýkrát zapojí aj Knižnica v Liptovskom Mikuláši. Dnešnú noc strávi 21 detí v knižnici. Najväčšou atrakciou by malo byť hľadanie rozprávkového pokladu priamo v knižnici.


Vynášanie Moreny, zdobenie kraslíc, vytĺkanie vŕbových píšťaliek a ďalšie veľkonočné zvyky predstavia v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch v Martine. Od 10:00 do 16:00 vystúpia martinské súbory, muzikanti terchovskej ľudovej hudby, aj ľudoví remeselníci.



Milovníci lyžovania majú aj v týchto dňoch na Slovensku dostatok možností venovať sa svojej záľube. Veľmi dobré podmienky sú stále na Čertovici, na Chopku Juh či v Liptovskej Tepličke, na Štrbskom plese a v Lomnickom sedle, na Roháčoch-Spálenej v Západných Tatrách a tiež na Martinských holiach. Strediská Skicentrum Strednica Ždiar, Tatranská Lomnica-Jamy a Jakubkova lúka sú v prevádzke len cez víkendy.

euro 33,33 amer dolár 25,03 brit libra 49,00


ŠPORT


V prvom finálovom zápase play off extraligy sa dnes stretnú hokejisti Slovana a Trenčína. Boj o titul sa začal o piatej večer. Priebežný výsledok:


Hokejisti SkiPark MHK Kežmarok zvíťazili vo štvrtok v treťom finálovom stretnutí I. ligy nad tímom HK Spišská Nová Ves 6:2 a v sérii sa tak ujali vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel, v ktorom sa ešte nemôže rozhodnúť (hrá sa na štyri víťazstvá), je na programe dnes o 17.30 h opäť v Kežmarku.


Hokejový útočník Tomáš Kopecký si v tejto sezóne ešte v drese Detroitu zahrá, podľa lokálnych médií to však bude až v play off. Kopecký sa zotavuje zo zlomeniny kľúčnej kosti, do zápasov zatiaľ zasiahnuť nemôže.

Šiesty tím základnej časti švédskej hokejovej elitserien Linköping HC sa po prvý raz v histórii prebojoval do finále najvyššej domácej súťaže. Zásluhu na tom má momentálne najlepší brankár švédskeho play off Rastislav Staňa. Renomovaný denník Aftonbladet mu vymyslel prezývku "košický múr". V historických štatistikách má lepšie čísla iba súčasná opora New York Rangers Henrik Lundqvist zo sezóny 2004/2005.

FUTBAL: 4. kolo prelínacej súťaže o účasť v Corgoň lige 2007/2008:
AS Trenčín - ZTS Dubnica (20.00)


Domáca sezónu v behu na lyžiach sa už tradične končí Lyžiarskym behom do vrchu v Žiarskej doline v západných Tatrách. 13.-ty ročník podujatia bude zajtra.



*********************

NOC:

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 5 až 1, v dolinách miestami okolo -1 st.


DEŇ:

Slnečno. Miestami, najmä na západe prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +4 st.
Severovýchodný až východný vietor 2 až 5 m/s