Monday, March 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

11.00
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vytkol v sobotu niektorým členským štátom Európskej únie, že škodia európskej idei. Podľa jeho slov, niektoré členské krajiny robia z Bruselu obetného baránka v prípade nepopulárnych opatrení. Barroso to uviedol v rámci berlínskych osláv polstoročnice EÚ pre včerajšie vydanie nemeckého denníka Welt am Sonntag.

Bieloruské bezpečnostné sily včera zabránili približne 1 500 ľuďom demonštrovať v centre Minska. Polícia a výsadkári zastavili opozičných aktivistov, keď sa pokúšali prísť na námestie, kde v minulom roku štyri dni protestovali proti sfalšovaniu výsledkov prezidentských volieb.

Stredné Japonsko zasiahli dnes ráno otrasy zeme v sile 5,3 stupňa. Tieto otrasy nasledovali po včerajších v sile takmer 7 stupňov. Postihli vidiecku pobrežnú oblasť stredného Japonska a rúcali staré farmárske budovy a chrámy, spôsobilo zosuvy pôdy a vyvolalo malé cunami.Včera zametrasenie zabilo jedného človeka a 170 zranilo.



Najohrozenejšie rieky sveta sa nachádza v Ázii a Južnej Amerike. Vyplýva to zo štúdie Svetového fondu na ochranu prírody. Dalšími troma najviac ohrozenými tokmi sú Níl, Murray ale aj Dunaj.

Rieky sú najdôležitejším zdrojom pitnej vody a preto odborníci bijú na poplach. Na ťahu sú teraz "politické a ekonomické špičky", aby napomohli riešenie tohto problému.

České aerolínie začali včera prevádzkovať leteckú linku medzi Prahou a Popradom. lietadlá ČSA budú z Prahy cez Sliač do Popradu lietať denne s výnimkou soboty. Na linku spoločnosť nasadí lietadlá typu ATR 42 pre 46 cestujúcich.

Aj napriek tomu, že v médiách včera kolovali údajne vyžrebované maturitné otázky, dnes ráno bola skutočnosť iná.

Krátko po ôsmej hodine vyžreboval v priamom prenose v Slovenskom rozhlase predseda Ústrednej maturitnej komisie Zdenko Krajčír témy na písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Študenti mali pätnásť minút na výber témy a ďalšie štyri hodiny na napísanie slohu. Témy môžete nájsť aj na stránke www.rozhlas.sk


euro 33, 60 amer dolár 25,20 brit libra 49,53


O tretej popoludní čaká sedemnásťročných slovenských futbalistov zápas druhej fázy kvalifikácie o postup na ME. Stretnú sa v ňom s rovesníkmi z Talianska.


**********************************

Jasno až polooblačno. K večeru na východe zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne východný vietor 3 až 6 m/s