Monday, March 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vytkol v sobotu niektorým členským štátom Európskej únie, že škodia európskej idei. Podľa jeho slov, niektoré členské krajiny robia z Bruselu obetného baránka v prípade nepopulárnych opatrení. Barroso to uviedol v rámci berlínskych osláv polstoročnice EÚ pre včerajšie vydanie nemeckého denníka Welt am Sonntag.

Bieloruské bezpečnostné sily včera zabránili približne 1 500 ľuďom demonštrovať v centre Minska. Polícia a výsadkári zastavili opozičných aktivistov, keď sa pokúšali prísť na námestie, kde v minulom roku štyri dni protestovali proti sfalšovaniu výsledkov prezidentských volieb.

Stredné Japonsko zasiahli dnes ráno otrasy zeme v sile 5,3 stupňa. Tieto otrasy nasledovali po včerajších v sile takmer 7 stupňov. Postihli vidiecku pobrežnú oblasť stredného Japonska a rúcali staré farmárske budovy a chrámy, spôsobilo zosuvy pôdy a vyvolalo malé cunami.Včera zametrasenie zabilo jedného človeka a 170 zranilo.

Niekoľko tisíc obyvateľov, stovky obchodov a predstavitelia najväčšieho austrálskeho mesta Sydney sa zaviazali vypnúť na hodinu svetlá. Ak všetko pôjde podľa plánu, Sydney sa 31. marca na hodinu ponorí do tmy. Organizátori iniciatívy dúfajú, že výpadkom svetla sa podarí odštartovať kampaň, ktorou chcú vyzvať Austrálčanov, aby viac šetrili energiou. Podľa nich by sa tak mohli len v Sydney znížiť emisie skleníkových plynov o 5 percent ročne.


České aerolínie začali včera prevádzkovať leteckú linku medzi Prahou a Popradom. lietadlá ČSA budú z Prahy cez Sliač do Popradu lietať denne s výnimkou soboty. Na linku spoločnosť nasadí lietadlá typu ATR 42 pre 46 cestujúcich. Prvý let z Prahy do Popradu využili traja cestujúci. Pravidelná linka bude z Popradu odlietať denne o pol piatej ráno a cez Sliač sa dostane do Prahy o štvrť na sedem.

Aj napriek tomu, že v médiách včera kolovali údajne vyžrebované maturitné otázky, dnes ráno bola skutočnosť iná.

Krátko po ôsmej hodine vyžreboval v priamom prenose v Slovenskom rozhlase predseda Ústrednej maturitnej komisie Zdenko Krajčír témy na písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Študenti mali pätnásť minút na výber témy a ďalšie štyri hodiny na napísanie slohu. Témy môžete nájsť aj na stránke www.rozhlas.sk

Policajti z Vysokých Tatier vyšetrujú víkendovú krádež vlámaním do jednej z požičovní lyží v Tatranskej Lomnici. Páchateľ vylomil visiaci zámok a odniesol si 61 párov lyží a 1 snowboard. Majiteľovi požičovne vznikla škoda vyše 300 000.- Sk.

Austrálska antidopingová agentúra našla v hoteli, kde je ubytovaných niekoľko tímov počas plaveckých MS škatuľku so zakázanou látkou. Zatiaľ nie sú dôkazy, ktoré by za majiteľa označili niektorého zo športovcov alebo členov tímov. V hoteli Parkview bývali aj tímy počas Veľkej ceny Austrálie, pretekov F1.

*******************************


P O P O L U D N I E:
Prevažne slnečno.
Najvyššia denná teplota 11 až 16 stupňov.
Severovýchodný až východný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h).