Thursday, March 29, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

28.03.2007 15:00
Polícia na severe Španielska je dnes v najvyššej pohotovosti pre potenciálny útok ozbrojenej baskickej separatistickej organizácie ETA. Polícia vyhlásila stav pohotovosti po tom, čo objavila výbušniny a počas razie zatkla ôsmich podozrivých. Informoval o tom baskický predstaviteľ.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Javier Solana dnes uviedol, že akékoľvek rozhodnutie členskej krajiny únie ohľadom účasti na navrhovanom americkom projekte protiraketovej obrany nesmie ohroziť bezpečnosť európskeho bloku. Podľa Solanu umiestnenie častí amerického obranného štítu na európskej pôde môže ovplyvniť vzťahy s tretími krajinami, menovite s Ruskom.

Indický najvyšší súd dnes pozastavil zákon z dielne vládnej koalície. Ten mal umožniť, aby takmer polovica miest na prominentných univerzitách v krajine bola k dispozícii sociálne slabším vrstvám.

Poľsko bude blokovať snahy o oživenie Európskej ústavnej zmluvy, ak členské štáty EÚ odmietnu návrh Varšavy prehodnotiť systém hlasovania v rámci inštitúcií únie. Dnes vyslovili túto hrozbu poľskí predstavitelia.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade si schválili nákup laptopov. S návrhom na kúpu prišiel primátor mesta Anton Danko na záver dnešného rokovania . Za nákup počítačov boli všetci prítomní poslanci.

Dnes ráno došlo v obci Helcmanovce v okr. Gelnica k požiaru rodinného domu. Zomrel pri ňom 65-ročný majiteľ. Oheň vznikol pravdepodobne vznietením horľavých materiálov nachádzajúcich sa pri remoske.

Popradskí hasiči dnes majú vzácnu návštevu - kolegu z Austrálie. Ide o manžela bývalej príslušníčky hasičského zboru. Na Slovensko sa prišli zosobášiť podľa slovenských tradícií.

euro 33,38 amer dolár 25,00 brit libra 49,13

O pol šiestej večer bude pokračovať hokejové finále play off I. ligy 3. zápasom. O titul bojujú Kežmarok a Spišská Nová Ves. Stav série je zatiaľ 1:1.

************************
Prevažne oblačno a ojedinele slabý dážď. Na východe slnečno.
Najvyššia denná teplota 7 až 12, na východe miestami okolo 14 stupňov.
Slabý, na západe východný až juhovýchodný vietor 4 až 8 m/s