Tuesday, March 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Británia si neželá eskalovať napäté vzťahy s Iránom v súvislosti s 15 zadržanými britskými námorníkmi. Vyhlásil to hovorca britského premiéra Tonyho Blaira v snahe vysvetliť premiérovu hrozbu o "iných krokoch" v prípade stroskotania diplomacie. Hovorca poprel, že by Blairov výrok naznačil možnosť vyhostenia iránskeho veľvyslanca alebo vojenskú akciu. Potvrdil tiež, že Londýn si je absolútne istý v tom, že 15-členná posádka bola v piatok v irackých vodách, keď ju zadržali iránske sily.

Najmenej štyria Palestínčania dnes zahynuli po pretrhnutí hrádze žumpy v dedine Umm Násir v Pásme Gazy. Zo žumpy sa podľa svedkov vyliala "rieka" odpadovej vody a blata, ktorá 3000 obyvateľov dediny prinútila k úteku.
Do oblasti okamžite prišli záchranári, ktorí v bahne a odpade hľadali možné obete. Miesto nešťastia navštívil aj minister vnútra Hání al-Kawásmeh. Jeho ochrankári museli vystreliť do vzduchu, aby rozohnali dav nahnevaných obyvateľov.

Európska únia dnes prijala sankcie proti Severnej Kórei v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN, ktorá bola schválená po tom, ako komunistický režim oznámil svoj prvý jadrový test v októbri 2006. EÚ zmrazila niektoré zahraničné účty predstaviteľov Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a zakázala vývoz luxusných výrobkov ako kaviár, pralinky, vysokokvalitné vína, parfumy a čistokrvné kone.



Predstavitelia Európskej únie dnes varovali pred novou vlnou ilegálnej imigrácie do Európy, keďže sa čoskoro vráti teplé počasie. V ohrození sú najmä južné a východné hranice Európy. Na dnešnej tlačovej besede to povedal Franco Frattini, ktorého krajina je jednou z tých, ktorých sa príval nelegálnych imigrantov, najmä z Afriky, týka.



Plavba na Rýne, jednej z najdôležitejších európskych vodných trás, bude zastavená až do piatku. Zatiaľ sa nepodarilo vyloviť všetky kontajnery, ktoré v nedeľu vypadli z jedenej z lodí pri Kolíne.



Stavba americkej protiraketovej základne v Poľsku a v Českej republike by stála okolo 1,5 miliardy dolárov. Uviedol to český spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na zástupcu amerického veľvyslanca v Poľsku.


Dvojročný trest pre slovenského tenistu Karola Becka za jeho pozitívny dopingový nález na clenbuterol zostáva v platnosti. A to aj napriek tomu, že Beck sa odvolal na Športovom arbitrážnom súde vo švajčiarskom Lausanne. Bývalá slovenská tenisová dvojka a 36. hráč rebríčka ATP tak bude nútene odpočívať až do 31. októbra 2007. Až po tomto termíne môže hrať opäť na turnajoch pod hlavičkou ATP resp. ITF.

O dvojročnom zákaze činnosti pre talentovaného slovenského tenistu informovala začiatkom februára 2006 Medzinárodná tenisová federácia (ITF). Vo vzorke odobranej vtedy 23-ročnému Slovákovi počas septembrového stretnutia semifinále Davisovho pohára 2005 Slovensko - Argentína (4:1) našli stopy anabolickej látky. Karol Beck verejne obhajoval svoju nevinu tým, že údajne netušil, ako sa zakázaná látka, ktorá figuruje na zozname Svetovej antidopingovej agentúry, dostala do jeho tela. Z tohto dôvodu podal pred dvoma rokmi trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý mu mal látku podstrčiť. Vyšetrovanie však neprinieslo konkrétne výsledky.

********************
V noci
Jasno až polojasno.Najnižšia nočná teplota 4 až -1, v dolinách a kotlinách okolo -3 stupňov.Slabý východný vietor.

S T R E D A:
Prevažne polojasno. Cez deň miestami prechodne oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Východný až juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s. Najvyššia denná teplota 11 až 15 stupňov.