Tuesday, March 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.3. 11:00 Príjemné predpoludnie

Izraelský premiér Ehud Olmert a palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa dohodli, že sa budú stretávať každé dva týždne, aby diskutovali o bežných problémoch, ale aj o "politickom horizonte". Po troch dňoch rokovaní s oboma stranami to v Jeruzaleme oznámila ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických Condoleezza Riceová, ktorá sa podľa vlastných slov na niektorých schôdzkach zúčastní. Ako však dodala, strany ešte nedosiahli "rokovania o konečnom štatúte

Američania zatkli v Iraku vodcu teroristickej siete podozrivej zo série bombových útokov, ktoré pripravili o život približne 900 civilistov a takmer 2000 ďalších zranili. V utorok o tom informovala armáda Spojených štátov. Hajdar Al-Džafar, je údajne druhým najvyšším veliteľom siete, ktorá útočí bombami v autách.

V Indonézii zomreli dve osoby, ktoré mali vtáčiu chrípku. V sobotu zomrela 22-ročná študentka a v nedeľu tínedžer v inej časti krajiny. Obete stále testujú. Ak sa výsledky potvrdia počet obetí vtáčej chrípky v Indonézii stúpne 68, čo je najviac na svete.

Iracký premiér Núrí al-Málikí a prezident Džalál Talabání dnes predstavia návrh zákona, vďaka ktorému sa budú môcť bývalí členovia strany Saddáma Husajna vrátiť nielen na vládne posty, ale aj do armády. Opatrenie, ktoré dlhú dobu požadovali USA s cieľom uchlácholiť sunnitov, má podporiť národné zmierenie.


Austrálčan David Hicks, ktorý sa na americkej základni Guantánamo na Kube priznal k podpore teroristickej skupine Al kajda, si odslúži trest v Austrálii. Hicks by mohol byť podľa zdrojov z amerického ministerstva obrany odsúdený na 20 rokov.



Gruzínsko podalo podnet proti Rusku na Európsky súd pre ľudské práva za minuloročné rozhodnutie Moskvy deportovať okolo 1400 gruzínskych migrantov, z ktorých niektorí v Rusku žili legálne. Moskva upozornila, že súdny proces poškodí vzťahy medzi krajinami. Masové vysťahovanie bolo odpoveďou Moskvy na krátke zadržanie štyroch ruských dôstojníkov v Gruzínsku.

Na Popradskej železničnej stanici pokračuje výstava Vagón. Pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny. Takýmto spôsobom chce Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici priblížiť problematiku holokaustu a deportácií slovenských Židov. Výstava potrvá v Poprade do 30. marca.

Pri búraní historických mlynov v centre Nitry zbúrali aj jedinú budovu, ktorú mali zachovať. Za odstránenie budovy bývalej chrumkárne bez povolenia hrozí pokuta do dvoch miliónov korún.

Slovenská koruna sa dnes pred zasadnutím Bankovej rady Národnej banky Slovenska oslabila. Trh očakáva, že centrálna banka dnes zníži kľúčové úrokové sadzby v ekonomike.


Hokejisti HK Spišská Nová Ves včera v druhom finálovom stretnutí I. ligy vyhrali nad Kežmarkom 2:1. Spišiaci vyrovnali po dvoch domácich súbojoch stav série na 1:1. Najbližší zápas je na programe vo štvrtok o pol šiestej.

Včera sa naša futbalová reprezentácia presunula z cyperskej Larnaky do írskeho Dublinu. Stretnutie D-skupiny kvalifikácie ME 2008 Írsko - Slovensko zohrajú zajtra od pol 9-tej večer.

********************

Jasno až polojasno, len ojedinele zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 11 až 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severovýchodný až východný vietor 5 až 20 km/h.
V noci a zajtra bude polojasno, prechodne oblačno. V noci klesnú teploty do -3, zajtra vystúpia na 10 stupňov.Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s, od stredných polôh
6 až 12 m/s.