Friday, March 30, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

30.03.2007 12:00

Izraelský premiér Ehud Olmert označil novú arabskú mierovú zmluvu za "revolučnú zmenu", zároveň opäť odmietol akýkoľvek návrat palestínskych utečencov do Izraela. Mierový plán, ktorý schválili arabskí lídri na summite v Rijáde ukázal, že mnoho arabských štátov zistilo, že "Izrael pravdepodobne nie je najväčší svetový problém, ako sa pôvodne domnievali".


Výrobu na Slovensku plánuje ďalší výrobca lanových dráh. Po nedávno ohlásenej investícii firmy Doppelmayr v priemyselnom parku Kechnec počíta s výstavbou nového závodu aj združenie Leitner Group. Pre investíciu sa zvažujú štyri lokality na Slovensku.


Od apríla sa môže k hypotekárnym úverom pre mladých dostať širší okruh klientov. Keďže priemerná mesačná mzda sa v štvrtom kvartáli minulého roka zvýšila, posunie sa aj hranica príjmu žiadateľa o hypotéku pre mladých.


Do 8. ročníka výchovno-vzdelávacieho projektu s názvom Korešpondenčná škola ekológie, ktorej cieľom je podnietiť záujem detí a mládeže o ekológiu, sa zapojilo takmer 1000 žiakov zo 72 základných a stredných škôl z celého Slovenska. Ide o projekt, ktorý koordinuje Občianske združenie TATRY. Žiaci sa v tomto ročníku venovali téme odpadov a obnoviteľných zdrojov energie.


Vynášanie Moreny, zdobenie kraslíc, vytĺkanie vŕbových píšťaliek a ďalšie veľkonočné zvyky predstavia v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch v Martine. Od 10:00 do 16:00 vystúpia martinské súbory, muzikanti terchovskej ľudovej hudby, aj ľudoví remeselníci.

Hokejisti SkiPark MHK Kežmarok zvíťazili vo štvrtok v treťom finálovom stretnutí I. ligy nad tímom HK Spišská Nová Ves 6:2 a v sérii sa tak ujali vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel, v ktorom sa ešte nemôže rozhodnúť (hrá sa na štyri víťazstvá), je na programe dnes o 17.30 h opäť v Kežmarku.


V prvom finálovom zápase play off extraligy sa dnes stretnú hokejisti Slovana a Trenčína. Boj o titul sa začne o piatej večer.


Hokejový útočník Tomáš Kopecký si v tejto sezóne ešte v drese Detroitu zahrá, podľa lokálnych médií to však bude až v play off. Kopecký sa zotavuje zo zlomeniny kľúčnej kosti, do zápasov zatiaľ zasiahnuť nemôže.

*********************

Slnečno. Miestami, najmä na strednom Slovensku zväčšená oblačnosť.
Ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Slabý, na západe východný až juhovýchodný vietor 4 až 8 m/s