Wednesday, March 28, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 28.03.2007

Predstavitelia britskej armády dnes predložili mapy, ktoré podľa nich potvrdzujú, že 15 príslušníci námorných síl zadržiavaní v Iráne sa pri zatknutí nachádzali v irackých vodách. Podporili tak predošlé tvrdenia premiéra Tonyho Blaira, že britskí námorníci nevstúpil do iránskych vôd. Londýn "jednoznačne" popiera iránske tvrdenia o tom, že vojakov zatkli v iránskych vodách. Britský premiér Tony Blair varoval Irán, že kríza povedie k "inej fáze" v prípade, že zlyhajú diplomatické snahy o ich prepustenie.

Ozbrojenci. ktorí zadržiavajú 31 detí a dvoch učiteľov v autobuse vo filipínskom hlavnom meste Manila súhlasili, že prepustia rukojemníkov a vzdajú sa. Informovala o tom polícia a vyjednávači. Autobus uniesol šéf opatrovateľského centra, v ktorom deti navštevujú školu, a dvaja jeho spoločníci. Únoscovia tvrdia, že sú ozbrojení strelnými zbraňami a granátmi.

Po požiari palivovej cisterny v Nigérii zhorelo vyše 70 ľudí. Cisternové vozidlo havarovalo na severe Nigérie a začalo horieť. Ľudia, ktorí umereli si z neho chceli nabrať palivo, uviedla v stredu polícia.

NATO jednomyseľne podporilo Ahtisaariho plán nezávislosti pre Kosovo. Konečné rozhodnutie o budúcnosti juhosrbskej provincie musí prijať Bezpečnostná rada OSN. Osamostatnenie Kosova je neprijateľné pre Srbsko a jeho tradičného spojenca Rusko, ktoré má v BR právo veta.

Počet obetí dvoch utorňajších bombových útokov v irackom meste Tal Afar stúpol na 75. Výbuchy si vyžiadali aj 190 zranených. Išlo o najkrvavejší útok v zmiešanom šiitsko-sunnitskom meste odvtedy, čo americký prezident George W. Bush v marci 2006 označil mesto za "model koaličného úsilia o vytvorenie stabilného Iraku".

Izraelská polícia vysídľuje obyvateľov zrušenej židovskej osady na Západnom brehu Jordánu. Ukončili tak trojdňový zápas medzi vládou a židovskými osadníkmi, ktorí sa pokúšajú opäť obsadiť územie. Ku zvyškom osady Homeš v pondelok prišlo približne 2500 demonštrantov. Homeš je jednou zo štyroch osád na severe Západného brehu, ktoré boli vysídlené v roku 2005.

Minister školstva Ján Mikolaj dnes potvrdil, že približne 30 až 40 percent maturitného testu z angličtiny úroveň B unikla. Dnešné zasadnutie Ústrednej maturitnej komisie rozhodlo, že nie je potrebné maturitu zrušiť alebo preložiť. Minister školstva povedal, že na internete sa objavovali "desiatky až stovky rôznych informácií, ale ani jedna nie je identická s testovými úlohami". Podľa neho sa žiaci k testom nedostali.

Celoslovenské testovanie vedomostí žiakov 9. ročníkov základnej školy z matematiky a vyučovacieho jazyka zistilo výrazné zhoršenie výsledkov v slovenčine. Žiaci dosiahli priemernú úspešnosť 67%. Minulý rok zvládli deviataci tento test na 81,%. Matematika dopadla podobne ako minulý rok. Všetci deviataci dostanú výsledkové listy o absolvovaní Monitoru 9.

V POPRADSKEJ NOCĽAHÁRNI SKONČIL VČERA NÚDZOVÝ REŽIM!
Od polovice decembra bola otvorená 24 hodín. Jej služby využilo 80 ľudí bez prístrešia. Od dnešného dňa začal platiť v popradskej nocľahárni pôvodný režim. Ráno do deviatej musia bezdomovci nocľaháreň opustiť a môžu sa opäť vrátiť o
šiestej večer.

Vysoké Tatry sú najatraktívnejším regiónom Slovenska pre cestovný ruch. Myslí si to takmer polovica respondentov prieskumu spoločnosti TNS SK. Pre pätinu opýtaných je atraktívny Slovenský raj. Na terťom mieste skončili Nízke Tatry.

Hokejový brankár Miroslav Šimonovič bude v ďalšej sezóne pokračovať v Poprade. S vedením HK Aquacity ŠKP sa dohodol na dvojročnej zmluve. Okrem Šimonoviča prichádzajú medzi "kamzíkov" aj českí hokejisti - útočník David Vrbata zo Sparty Praha a obranca David Turoň, ktorý naposledy hral v Žiline. V klube by podľa Antona Danka radi privítali aj dvoch mladých odchovancov Dávida Buca a Michala Korenka, ktorí doteraz hrali v Kanade. Mužstvo z poslednej sezóny už opustili brankár Kamil Jarina a útočník Miroslav Štolc.

Švajčiarsky tenista Roger Federer opäť prehral s Argentínčanom Guillermom Caňasom. Tento krát na turnaji v Miami. Federer stratil šancu na čistý hetrik y tohto podujatia v Miami.
**********************************

Popoludní má byť malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 10 až 15 stupňov.
Vietor východných smerov 20 km/h.