Tuesday, March 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Britský premiér Tony Blair dnes varoval Irán, že kríza spôsobená protiprávnym zadržaním 15 príslušníkov britskej námornej pechoty v Perzskom zálive povedie k "iným krokom" v prípade, že zlyhajú diplomatické snahy o ich prepustenie. Blairov hovorca neskôr premiérové silné slová vysvetlil, že Británia si v tejto kauze neželá napäté vzťahy s Iránom a poprel prípadné vyhostenie iránskeho veľvyslanca alebo vojenskú operáciu.

Irán dnes vyhlásil, že 15 príslušníci britského námorníctva, ktorých zadržiavajú a vypočúvajú na neznámom mieste sú zdraví a zaobchádzajú s nimi dobre. Pri pobreží Iránu sa medzitým začali veľké manévre námorných síl Spojených štátov amerických, na ktorých sa zúčastňujú dve lietadlové lode a vyše sto lietadiel.

Najmenej šiesti Palestínčania dnes zahynuli po pretrhnutí hrádze žumpy v dedine Umm Násir v Pásme Gazy. Zo žumpy sa podľa svedkov vyliala "rieka" odpadovej vody a blata, ktorá 3000 obyvateľov dediny prinútila k úteku.
Do oblasti okamžite prišli záchranári, ktorí v bahne a odpade hľadali možné obete. Miesto nešťastia navštívil aj minister vnútra Hání al-Kawásmeh. Jeho ochrankári museli vystreliť do vzduchu, aby rozohnali dav nahnevaných obyvateľov.

Plavba na Rýne, jednej z najdôležitejších európskych vodných trás, bude zastavená až do piatku. Zatiaľ sa nepodarilo vyloviť všetky kontajnery, ktoré v nedeľu vypadli z jedenej z lodí pri Kolíne.



Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák prevzal dnes v Lisabone od svojho portugalského rezortného partnera Antónia Costu softvérové zostavy SIS II , vďaka ktorým sa Slovensko bude môcť napojiť na schengenský informačný systém.


Predíde sa tým niekoľkomesačnému oddialeniu zrušenia kontrol na vnútorných hraniciach a nové členské štáty, teda aj Slovensko, by mohli vstúpiť do schengenského priestoru 31. decembra tohto roku.


Slovenský ombudsman Pavel Kandráč zložil sľub a začal druhé funkčné obdobie. Kandráč by chcel rozšíriť pôsobnosť ombudsmana na úroveň bežnú vo vyspelých krajinách Európskej únie.


Včera sa naša futbalová reprezentácia presunula z cyperskej Larnaky do írskeho Dublinu. Stretnutie D-skupiny kvalifikácie ME 2008 Írsko - Slovensko zohrajú zajtra od pol 9-tej večer.


Slovenská tenisová jednotka Daniela Hantuchová si na turnaji WTA v Miami naďalej úspešne počína vo štvorhre so svojou novou deblovou partnerkou Švajčiarkou Martinou Hingisovou. Postúpila s ňou už do štvrťfinále po víťazstve 2x 6:3 nad ruským párom Jelena Lichovcevová, Jelena Vesninová.


********************
V noci
Jasno až polojasno.Najnižšia nočná teplota 4 až -1, v dolinách a kotlinách okolo -3 stupňov.Slabý východný vietor.

S T R E D A:
Prevažne polojasno. Cez deň miestami prechodne oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Východný až juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s. Najvyššia denná teplota 11 až 15 stupňov.