Friday, March 23, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

23.3. 15.00 Príjemné popoludnie

Počas víkendu sa v hlavnom meste Nemecka Berlín stretnú hlavy štátov a vlád členských krajín Európskej únie, aby si pripomenuli historické 50. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré založili predchodcu Európskej únie - Európske hospodárske spoločenstvo a Európske združenie pre atómovú energiu. Pri ich zrode stálo šesť európskych krajín: Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko. V priebehu 50 rokov sa počet členov rozšíril na súčasných 27 krajín.

Iránske námorné jednotky dnes zajali v irackých vodách Perzského zálivu 15 príslušníkov britského námorníctva. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany, ktoré požiadalo o ich okamžité prepustenie a bezpečný návrat. Incident potvrdil aj nemenovaný zdroj z Pentagonu, podľa ktorého príslušníkov britského kontingentu zajali iránske Revolučné gardy.

Internetová stránka YouTube má získať konkurenciu.Spoločnosti News Corp. a NBC Universal oznámili, že od leta plánujú spoločne spustiť novú internetovú videostránku, ktorá bude obsahovať celé filmy a televízne relácie. Stránka má byť dostupná zadarmo a jej cieľom je konkurencia YouTube.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila za jeden z budúcich cieľov Európskej únie vytvorenie spoločnej armády. Nemecká kancelárka znova podporila projekt ústavnej zmluvy, ktorý označila za nevyhnutný v záujme zjednodušenia rozhodovacích procesov. Často trvá príliš dlho, kým sa 27 členským štátom podarí nájsť zhodu, povedal Merkelová.

Spojené štáty zatiaľ nevydali víza iránskemu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi, ktorý chce v New Yorku na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obhajovať kontroverzný jadrový program islamskej republiky. Iránske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podozrenie, že Washington sa obštrukciami snaží znemožniť prezidentovu účasť na zasadnutí.

Iracký vicepremiér Salám al-Zubají, ktorý bol zranený pri dvojitom samovražednom útoku, je vo veľmi vážnom stave a podrobuje sa chirurgickému zákroku. Informoval v piatok hovorca bagdadských bezpečnostných síl. Al-Zubají sa stal terčom atentátu neďaleko jeho domu pri Zelenej zóne v Bagdade.

V nedeľu v noci priletí na popradské letisko prvé lietadlo pravidelnej leteckej linky Poprad - Sliač - Praha. Od pondelka sa zvýši aj počet letov z Popradu do Londýna na 3x týždenne.

Fyzické a právnické osoby majú na podanie priznania k dani z príjmu za rok 2006 už len približne týždeň. Keďže v tomto roku pripadá posledný marcový deň na sobotu, konečný termín na podanie priznania sa posúva na pondelok 2. apríla. V tejto lehote je potrebné aj daň zaplatiť.

Maturantom sa v pondelok začne skúška dospelosti. Slohovú prácu zo slovenčiny si napíše vyše 64-tisíc študentov. Po novom sa témy vyhlásia prostredníctvom verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Predseda Ústrednej maturitnej komisie bude žrebovať o 8:05 v živom vysielaní obálku s témami. Na výber bude mať zo štyroch obálok, v ktorých budú štyri žánre s konkrétnymi témami.

Euro si v pondelok kúpite za 33,59, americký dolár za 25,20, britskú libru za 49,53 halierov.

Legendárna bývalá americká tenistka s českým pôvodom Martina Navrátilová plánuje založiť v rodnej krajine akadémiu. Držiteľka 14 grandslamových trofejí vo dvojhre to potvrdila dnes v Prahe.

**********************

V noci spočiatku veľká oblačno a občasný dážď, od 1200 m sneženie. Zajtra prevažne polooblačno a bez zrážok. Nočné teploty do -2 a denné okolo 8-mych stupňov. Východný vietor 4 až 8 m/s, v stredných a vysokých polohách 10 až 20 m/s.