Tuesday, March 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.3. 13:00 Príjemné popoludnie

Britská ministerka zahraničia Margaret Beckettová vyzvala Irán na rýchle prepustenie 15 zadržiavaných britských námorníkov. Ministerka taktiež Teherán vyzvala, aby umožnil stretnutie námorníkov s britskými diplomatmi. Iránske námorné jednotky zajali v piatok vo vodách Perzského zálivu 15 príslušníkov britského námorníctva s odôvodnením, že vstúpili do irackých teritoriálnych vôd, čo však Irak popiera. Britský premiér Tony Blair varoval Irán, že kríza spôsobená zadržaním 15 námorníkov povedie k "inej fáze" v prípade, že zlyhajú diplomatické snahy o zabezpečenie ich prepustenia.

Európska únia dnes prijala sankcie proti Severnej Kórei v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN, ktorá bola schválená po tom, ako komunistický režim oznámil svoj prvý jadrový test v októbri 2006. Sankcie EÚ zahŕňajú zákaz predaja a vývozu všetkého materiálu, ktorý by mohol Pchjongjang využiť vo svojom jadrovom programe. EÚ zmrazila niektoré zahraničné účty predstaviteľov Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a zakázala vývoz luxusných výrobkov ako kaviár, pralinky, vysokokvalitné vína, parfumy a čistokrvné kone.

Plavba na Rýne , jednej z najdôležitejších európskych vodných trás, bude zastavená až do piatku. Zatiaľ sa nepodarilo vyloviť všetky kontajnery, ktoré v nedeľu vypadli z jedenej z lodí pri Kolíne.

Národná bezpečnostná rada Poľska má dnes zhodnotiť návrh Spojených štátov na umiestnenie časti amerického raketového obranného systému na území Poľska. Okrem toho sa má zaoberať aj otázkou, či by sa do projektu mala zapojiť Severoatlantická aliancia. Spojené štáty majú záujem o umiestnenie svojho obranného systému v Poľsku a Českej republike a s oboma krajinami vedú dialóg o ďalšom postupe. Proti americkému návrhu sa však ostro postavilo Rusko, podľa ktorého protiraketový systém v Európe vyvolá nové preteky v zbrojení. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii, navrhla, aby USA viedli rokovania prostredníctvom NATO.

Francúzske železnice nezaplatia odškodnenie za aktívne zúčastňovanie sa na transporte Židov do hitlerovských táborov počas II. svetovej vojny. Tak znie výrok apelačného súdu v Bordeaux. Odškodnenia sa domáha približne 2000 židovských rodín z rôznych štátov. Zatiaľ sa rozhodnutie týka len jedného obvinenia.

Strany vládnej koalície dnes predložili parlamentu spoločné, v poradí už piate, vyhlásenie ku Kosovu. Parlament by ním mal deklarovať, "že úplná a ničím neobmedzená nezávislosť provincie Kosovo nie je v záujme stability regiónu, vystaveného dlhé roky tragédiám a krízam". Zároveň kritizuje súhlas bývalej vlády s preletmi amerických lietadiel pri bombardovaní Srbska počas kosovskej krízy. Vyhláseniami ku Kosovu sa bude parlament zaoberať dnes.

Na Popradskej železničnej stanici pokračuje výstava Vagón. Pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny. Takýmto spôsobom chce Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici priblížiť problematiku holokaustu a deportácií slovenských Židov. Výstava potrvá v Poprade do 30. marca. Postupne sa v týždňových intervaloch presunie vždy do inej železničnej stanice. Poslednou zastávkou výstavy v dňoch 22. až 26. októbra mala byť železničná stanica v Čadci, ktorá bola jednou z posledných zastávok transportovaných pred opustením územia Slovenska.

Hokejisti HK Spišská Nová Ves včera v druhom finálovom stretnutí I. ligy vyhrala nad Kežmarkom 2:1. Spišiaci vyrovnali po dvoch domácich súbojoch stav série na 1:1. Najbližší zápas je na programe vo štvrtok o pol šiestej.

Včera sa naša futbalová reprezentácia presunula z cyperskej Larnaky do írskeho Dublinu. Stretnutie D-skupiny kvalifikácie ME 2008 Írsko - Slovensko zohrajú zajtra od pol 9-tej večer.

********************

Stále je jasno až polojasno, v Poprade máme teplotu 10 stupňov, v noci a zajtra bude polojasno, prechodne oblačno. V noci klesnú teploty do -3, zajtra vystúpia na 10 stupňov. Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s, od stredných polôh
6 až 12 m/s.