Thursday, March 29, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

29.03.2007 14:00

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Javier Solana dnes uviedol, že akékoľvek rozhodnutie členskej krajiny únie ohľadom účasti na navrhovanom americkom projekte protiraketovej obrany nesmie ohroziť bezpečnosť európskeho bloku. Podľa Solanu umiestnenie častí amerického obranného štítu na európskej pôde môže ovplyvniť vzťahy s tretími krajinami, menovite s Ruskom.

Európska únia by dnes mala pokračovať v prístupových rokovaniach s Tureckom a ukončiť tak osemmesačnú prestávku spôsobenú vytrvalým odmietaním Ankary otvoriť prístavy a letiská Cypru. Na stretnutí sa otvorí druhá z celkového počtu 35 kapitol, ktoré musí krajina pred vstupom do únie uzavrieť.

Dnes ráno došlo v obci Helcmanovce v okr. Gelnica k požiaru rodinného domu. Zomrel pri ňom 65-ročný majiteľ. Oheň vznikol pravdepodobne vznietením horľavých materiálov nachádzajúcich sa pri remoske.

Dnes sa začína 31.ročník Popradskej hudobnej jari. Divákom sa predstaví 11-členný maďarský komorný súbor. V programe zaznejú nielen skladby svetoznámych autorov, ale aj diela svetovej jazzovej a populárnej hudby.

Pre návštevníkov festivalu Hory a mesto budú tento rok, počas jeho ôsmeho ročníka, pripravené dva nové filmové bloky. Prvý z nich nazvali organizátori Enviro. V rámci neho uvidia diváci v slovenskej premiére film Ala Gorea An Inconvenient Truth . Druhý blok pomenovaný Fenomén sa bude venovať téme "Vlk". Ôsmy ročník festivalu bude tento rok od 12. do 15. apríla v bratislavskom Auparku.

Bývalého úspešného slovenského hokejistu, neskôr generálneho manažéra reprezentácie a v súčasnosti europoslanca Petra Šťastného zvolili do nominačnej komisie Siene slávy NHL v Toronte. Spolu so Šťastným sú novými členmi nominačnej komisie aj Lanny McDonald, Bill Torrey a Michael Farber

Do úvodného bloku prípravy na hokejové majstrovstvá sveta v Moskve, ktorá sa uskutoční od pondelka 2. apríla v Martine, sa zapoja aj hráči Českých Budějovíc - obranca René Vydarený a útočník Michal Hudec.

************************
Prevažne oblačno a ojedinele slabý dážď. Na východe slnečno.
Najvyššia denná teplota 7 až 12, na východe miestami okolo 14 stupňov.
Slabý, na západe východný až juhovýchodný vietor 4 až 8 m/s