Friday, March 23, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 23.03.2007

Počas víkendu sa v hlavnom meste Nemecka Berlín stretnú hlavy štátov a vlád členských krajín Európskej únie, aby si pripomenuli historické 50. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré založili predchodcu Európskej únie - Európske hospodárske spoločenstvo a Európske združenie pre atómovú energiu. Pri ich zrode stálo šesť európskych krajín: Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko. Za 50 rokov sa počet členov rozšíril na súčasných 27 krajín.

V Ríme sa oslavy 50. výročia podpísania Rímskych zmlúv už začali. Na oslavách sa majú zúčastniť prominentné osobnosti európskeho politického života.

Iránske námorné jednotky dnes zajali v irackých vodách Perzského zálivu 15 príslušníkov britského námorníctva. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany, ktoré požiadalo o ich okamžité prepustenie a bezpečný návrat. Incident potvrdil aj nemenovaný zdroj z Pentagonu, podľa ktorého príslušníkov britského kontingentu zajali iránske Revolučné gardy.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila za jeden z budúcich cieľov Európskej únie vytvorenie spoločnej armády. Merkelová znovu podporila projekt ústavnej zmluvy, ktorý označila za nevyhnutný v záujme zjednodušenia rozhodovacích procesov. Často trvá príliš dlho, kým sa 27 členských štátov zhodne, povedala Merkelová.

Internetová stránka YouTube má získať konkurenciu.Spoločnosti News Corp. a NBC Universal oznámili, že od leta plánujú spoločne spustiť novú internetovú videostránku, ktorá bude obsahovať celé filmy a televízne relácie. Stránka má byť dostupná zadarmo a jej cieľom je konkurencia YouTube.

Spojené štáty zatiaľ nevydali víza iránskemu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi, ktorý chce v New Yorku na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obhajovať kontroverzný jadrový program islamskej republiky. Iránske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podozrenie, že Washington sa snaží znemožniť prezidentovu účasť na zasadnutí.

Iracký vicepremiér Salám al-Zubají, ktorý bol zranený pri dvojitom samovražednom útoku, je vo veľmi vážnom stave a podrobuje sa chirurgickému zákroku. Informoval v piatok hovorca bagdadských bezpečnostných síl. Al-Zubají sa stal terčom atentátu neďaleko jeho domu pri Zelenej zóne v Bagdade.

Mladíka, ktorý minulý rok dobodal v centre Berlína 33 ľudí, odsúdili na 7 rokov. Súd ho uznal vinným z 33 pokusov o zabitie, obvinenia z pokusu o vraždu ho však zbavil. Podnapitý 17-ročný tínedžer osem ľudí zranil vážne. Jedna z obetí bola nakazená vírusom HIV, takže vznikli obavy, že nákaza sa mohla nožom preniesť aj na ďalších. Testy to nepotvrdili.

V nedeľu v noci priletí na popradské letisko prvé lietadlo pravidelnej leteckej linky Poprad - Sliač - Praha. Od pondelka sa zvýši aj počet letov z Popradu do Londýna na 3x týždenne. Lietadlá Českych aerolínii budú z Prahy cez Sliač do Popradu lietaťod 25. marca do 27. októbra 2007 denne s výnimkou soboty. Na linku spoločnosť nasadí lietadlá pre 46 cestujúcich.

Fyzické a právnické osoby majú na podanie priznania k dani z príjmu za rok 2006 už len približne týždeň. Keďže v tomto roku pripadá posledný marcový deň na sobotu, konečný termín na podanie priznania sa posúva na pondelok 2. apríla. V tejto lehote je potrebné aj daň zaplatiť.

Jozefa Majského na kauciu z väzby neprepustia. Trestné konanie senátu Špeciálneho súdu proti obžalovaným v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia vyvrcholí pravdepodobne koncom apríla. Obžalovaný veľkopodnikateľ Jozef M. zostáva vo väzbe, pričom v žiadosti o prepustenie navrhol kauciu jeden milión korún.

Maturantom sa v pondelok začne skúška dospelosti. Slohovú prácu zo slovenčiny si napíše vyše 64-tisíc študentov. Po novom sa témy vyhlásia v Slovenskom rozhlase. Predseda Ústrednej maturitnej komisie bude žrebovať o 8:05 v živom vysielaní obálku s témami. Na výber bude mať zo štyroch obálok, v ktorých budú štyri žánre s konkrétnymi témami.

Euro si v pondelok kúpite za 33,59, americký dolár za 25,20, britskú libru za 49,53 halierov.

Sport

VoVysokých Tatrách bude zajtra Memorial Vlada Tatarku. Medzinárodné preteky Horských záchranných služieb. Štart pretekov je o deviatej na Hrebienku. Do štyridsať záchranárov z Česka, Poľska, Talianska a Slovenska bude súťažiť v lezení v ľade, lezení na skale, krose a v slalome so záchranárskymi saňami.

Štyria Slováci bodovali v štvrtkových zápasoch NHL. Marián Gáborík strelil dva góly a na ďalší prihral. Ako už býva zvykom, všetky sa zrodili zo spolupráce s Pavlom Demitrom, ktorý mal opačnú bilanciu 1 gól a dve prihrávky. Jeden gól a gólovú prihrávku zaznamenal Jozef Stümpel a dve asistencie si pripísal Miroslav Šatan. Brankár Jaroslav Halák vychytal pre Montreal ďalšie víťazstvo.

Magnetom sobotňajšej kvalifikácie o postup na futbalové ME bude pražský duel Česko - Nemecko v "slovenskej" D-skupine. Pre českého trénera Karla Brücknera bolo najlepšou správou doliečenie sa Tomáša Rosického z Arsenalu Londýn. Nechýbajú ani ďalšie opory ako brankár Petr Čech (FC Chelsea), či útočník Jan Koller AS Monaco.

Legendárna bývalá americká tenistka s českým pôvodom Martina Navrátilová plánuje založiť v rodnej krajine akadémiu. Držiteľka 14 grandslamových trofejí vo dvojhre to potvrdila dnes v Prahe.

**********************

V noci spočiatku veľká oblačnosť a občasný dážď, od 1200 m sneženie. Zajtra prevažne polooblačno a bez zrážok. Nočné teploty do -2 a denné okolo 8-mych stupňov. Východný vietor 4 až 8 m/s, v stredných a vysokých polohách 10 až 20 m/s.