Thursday, December 18, 2008

večerník

17.30 *Obama vzbudzuje veľké očakávania, nemôže ich však naplniť *Grécka mládež vyzvala na celoeurópske protesty *Prezident dnes podpísal cestný zákon *Dnes sa dozvieme meno športovca roka

Príjemný podvečer
svet
Budúci americký prezident Barack Obama vzbudzuje medzi európskymi politikmi veľké očakávania, nie je však v jeho schopnostiach, aby ich úplne naplnil, povedal John Hulsman, odborník na medzinárodné vzťahy z Nemeckej rady pre zahraničné záležitosti. Obama bude od Európy očakávať väčšie zapojenie v sporných medzinárodných otázkach. Jedno je isté - s Európanmi bude hovoriť jazykom, ktorý sa im páči, povedal Hulsman na konferencii Slovenskej atlantickej komisie v Bratislave.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva informovalo o ďalších deviatich prípadoch výskytu slintačky u hovädzieho dobytka. Celkový počet nakazených rakúskych kráv sa tak zvýšil na jedenásť. Nové prípady zaznamenali na štyroch farmách na severe krajiny. Všetky ovce a kozy v okruhu piatich kilometrov od miesta nákazy sú na základe najnovších testov zdravé. Slintačka pre ľudí nie je nebezpečná, nakazeným zvieratám však spôsobuje vysoké teploty, prehnané slinenie a smrť.

Ukrajina zaplatila Rusku 800 mil. USD, aby tak čiastočne vyrovnala nedoplatky spojené s dodávkami plynu. V najbližšom období krajina zaplatí ďalších 200 mil. USD. "Neradi by sme mali dlhy," citovala agentúra Interfax prezidenta Juščenka. Nedoplatky Ukrajiny za dodávky ruského plynu predstavujú v tomto roku viac než 2 mld. USD, pričom pred uzavretím dohody na budúci rok ich musí krajina uhradiť.

Snehová víchrica, najväčšia za ostatných 30 rokov, zasiahla v noci nadnes Las Vegas v južnej Nevade. Región v okolí mesta kasín prekvapil víchor zriedkavej sily a zahalilo ho množstvo snehu. Kvôli počasiu nefungovala letecká doprava na veľkom medzinárodnom letisku, úrady uzavreli aj diaľnice a dnes zostali mnohé školy zatvorené.

doma
Máme nový cestný zákon. Podpísal ho prezident Gašparovič. Od februára nás čakajú viaceré zmeny. Napríklad celoročné svietenie, zákaz telefonovania počas jazdy, ale aj prísnejšie pokuty za alkohol za volantom. V obciach budeme po novom jazdiť 50-tkou. Novinkou sú povinné zimné pneumatiky, ak bude na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Deti sa budú musieť bicyklovať s prilbou. Mimo obce budú mať túto povinnosť všetci.


Organizácia Greenpeace považuje rozhodnutie slovenskej vlády o partnerovi na výstavbu nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniaciach za netransparentné a chybné. Okrem toho, že rozhodnutiu nepredchádzalo žiadne výberové konanie, vláda vôbec neporovnáva jadrovú energiu s využívaním iných energetických zdrojov. Je jasné, že slovenská vláda sa rozhodla kráčať jadrovou cestou bez ohľadu na jej výhodnosť, či nevýhodnosť.


Premiér Robert Fico má jasno v tom, kto by mal na poste ministra zahraničných vecí nahradiť Jána Kubiša. Mám svojho jasného kandidáta od samého začiatku. Môžem o ňom povedať iba toľko, že to je obdobný zjav v pozitívnom slova zmysle, ako je pán Kubiš," povedal dnes Fico. Ako ďalej pokračoval, ide o kariérneho diplomata a nie straníka, s ktorým už o tom hovoril. "Ešte potrebuje nejaký čas na rozmyslenie. Ak túto ponuku akceptuje, budem veľmi rád," poznamenal predseda vlády.

Školákov čaká ešte jeden deň v škole a začnú sa im vianočné prázdniny. Voľno budú mať od pondelka 22. decembra do stredy 7. januára. Žiaci základných a stredných škôl sa vrátia do školských lavíc vo štvrtok 8. januára. Oddychovať teda budú 19 dní.Je možné, že niektoré školy predĺžia prázdniny o dva dni, do tried sa teda študenti vrátia až 12. januára. Vyhláška ministerstva školstva umožňuje riaditeľom škôl dať voľno, k dispozícii majú päť dní počas školského roka.

Ani na tretí pokus sa Tatranským lanovým dráham nepodarí spustiť lyžiarsku sezónu v Tatranskej Lomnici. Dôvodom sú vysoké teploty, ktoré neumožňujú spustiť technické zasnežovanie. Novú zjazdovku s bezplatnou lyžovačkou v Lomnici chceli TLD spustiť tento piatok . V najbližších dňoch predpovedajú meteorológovia ochladenie, takže spustenie strediska je údajne len otázkou niekoľkých dní.

Na Slovensku je v prevádzke desať lyžiarskych stredísk. Dobrá lyžovačka je napríklad na Donovaloch, v Ždiari, na Chopku, na Štrbskom Plese. Na svahoch je do 80 centimetrov snehu. Od zajtra sa bude opäť lyžovať aj na Čertovici, na Štrbskom Plese pribudne do prevádzky lyžiarsky svah Solisko.

Železničná spoločnosť Slovensko okrem už avizovaných posilových vlakov vypraví v utorok 23. decembra a v nedeľu 28. decembra ďalšie tri mimoriadne posilové vlaky z Bratislavy do Humenného cez Prešov a späť a z Košíc do Bratislavy. Železnice počas vianočných sviatkov posilňujú osobnú železničnú dopravu o 56 vlakov. Najviac - deväť posilových vlakov – pôjde zajtra 19.dec. a v utorok 6. januára. Všetky informácie o cestovaní vlakom získate na čísle 18 188, v pokladniciach železničných staníc alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Najväčší problém za 60 rokov existencie Tatranského národného parku (TANAP) predstavuje veterná kalamita z 19. novembra 2004. Riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku Peter Líška.

***líška1***

Po prijatí nového zákona o ochrane prírody a krajiny v roku 1994 sa vtedajšia Správa TANAP-u premenovala na Štátne lesy TANAP-u. Krátko nato vznikla súčasná Správa TANAP-u. Odvtedy pôsobia obe organizácie vedľa seba. Štátne lesy spravujú viac ako 50 % územia národného parku.

***líška2***

Betlehemské svetlo aj tento rok zažiari na Lomnickom štíte v Tatrách. Na toto najvyššie obývané miesto u nás ho skauti vynesú v pondelok. Bude to už po 15-ty krát. Betlehemské svetlo sa vďaka skautom dostane do takmer 25-tich európskych krajín.

Tatranské lanové dráhy pripravili pre návštevníkov Vysokých Tatier už tradičnú predvianočnú ponuku. Lístok na každej lanovke za 100 Sk. Táto ponuka bude platná len v sobotu 20. decembra. Záujemcovia tak majú možnosť dostať sa z Lomnice na Lomnický štít za 200 Sk. Bežná cena lístka na lanovku z Lomnice na Lomnický štít je 392 Sk. Lístky za 100 Sk budú v sobotu platiť aj na pozemnej lanovke zo Starého Smokovca na Hrebienok.

Nezamestnanosť sa u nás mierne zvýšila, momentálne je bližšie k ôsmim percentnám. V októbri bolo toto číslo 7 a pol percenta.

Euro 30,18, americký dolár 20,65 a britská libra 31,76

ŠPORT

Klub športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov dnes vyhlási Športovca roka 2008. Vodná slalomárka a olympijská víťazka z OH v Pekingu Elena Kaliská hodnotí svoju sezónu v uplynulom roku 

***elena-sport1***

Vodný slalomár a olympijský víťaz z OH v Pekingu Michal Martikán

***martikán-sport2***

Hokejové kluby HKm Zvolen a BK Mladá Boleslav si medzi sebou vymenia hráčov. Zo slovenskej do českej extraligy zamieri David Vrbata, opačným smerom Peter Barinka.

Dvojnásobným ruským triumfom sa skončili vytrvalostné preteky biatlonistov na 20 km v Hochfilzene. Z prvenstva sa tešil Maxim Čudov pred svojím krajanom Ivanom Čerezovom, tretí skončil Švéd Björn Ferry.

Hokejový gólman Chris Osgood vynechal pre natiahnuté slabiny tréning Detroitu Red Wings. Gólmanska jednotka víťaza Stanleyho pohára sa podrobí ďalším vyšetreniam, po ktorých bude známa diagnóza i prípadná dĺžka absencie.

************************************
NOC:
Zamračené a dážď, hranica sneženie do rána klesne približne do 500 m.
Najnižšia nočná teplota 3 až -1 st. Slabý vietor.

PIATOK:
Zamračené a sneženie, v južnej polovici stredného a východného Slovenska spočiatku ešte dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -4 st.