Wednesday, December 17, 2008

Pripravil Michal Novák: Gordon Brown pricestoval do Bagdadu

10:00 17.12.2008

Britský premiér Gordon Brown pricestoval do Bagdadu na neočakávanú návštevu, ktorá by mala byť zameraná na pôsobenie britských vojakov v Iraku. "Iracký premiér Núrí al-Málikí dnes ráno privítal v Bagdade svojho britského partnera Gordona Browna," uviedla stanica Al-Irákíja. Brownova návšteva nasleduje tesne po rozlúčkovej ceste amerického prezidenta Georgea W. Busha, ktorú poznačil "topánkový útok" irackého novinára.

Americká centrálna banka priblížila úrokovú sadzbu takmer k nule a vyhlásila, že využije všetky dostupné nástroje, aby dostala hospodárstvo z recesie. Kľúčová úroková sadzba sa tak dostala na najnižšiu úroveň od júla 1954. Centrálna banka uviedla, že ju určitý čas bude udržiavať na mimoriadne nízkej úrovni.

Krach amerického automobilového priemyslu by spôsobil v susednej Kanade stratu viac ako 580 000 pracovných miest. Ak takzvaná veľká trojka amerických automobiliek (General Motors, Ford, Chrysler) obmedzí produkciu svojich kanadských závodov na polovicu, bude to znamenať pre Kanadu okamžitý zánik 157 000 pracovných miest.

Bývalý český prezident Václav Havel vyhlásil, že Európa je voči Rusku príliš obozretná a povyšuje svoje ekonomické záujmy nad ľudské práva. Brusel by mal podľa jeho slov preto venovať väčšiu pozornosť dodržiavaniu základných ľudských a nebrať ohľad na to, či ide o Barmu, Kubu alebo Ruskú federáciu.

Vo Svite zhorel v noci ďalší citroen. Majiteľka, prišla zrejme úmyselným podpálením o tri autá tento mesiac. Popradskí hasiči zasahovali aj pri horiacom auta na Šrobárovej ulici v Poprade.

Okolo pol noci chcel skočiť z Kežmarskej kostolnej veže 22 ročný mladík. Vďaka zásahu lekára a kežmarským hasičom si skok rozmyslel.

Kurzy NBS:
EUR1 30,17
USD1 22,03
GBP1 33,78

Sport

V predohrávanom zápase hokejovej extraligy zíťazili popradskí kamzíci v Martine 3:0.

Jediným bodujúcim Slovákom v utorkových zápasoch NHL bol Milan Jurčina z Wahingtonu, ktorý tretím gólom v sezóne prispel k víťazstvu svojho tímu na ľade New Yorku Islanders 5:4 po predĺžení. Jaroslav Halák v drese Montrealu odchytal celý duel v Caroline, ale prehre Canadiens 2:3 nezabránil. Debakel na svojom ľade utrpel Edmonton, ktorý podľahol Chicagu 2:9. Ľubomír Višňovský z domáceho mužstva napriek tomu končil stretnutie s jedným plusovým bodom.


Philadelphia - Colorado 5:2
Toronto - New Jersey 3:2 po nájazdoch
Carolina - Montreal 3:2
New York Islanders - Washington 4:5 po predĺžení
Ottawa - Atlanta 1:4
St. Louis - Calgary 3:6
Dallas - Phoenix 2:1 po predĺžení
Edmonton - Chicago 2:9
Anaheim - New York Rangers 1:3

***************************

Oblačno až zamračené.
Na väčšine územia dážď, od 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.