Wednesday, December 10, 2008

pripravila katarína plavčanová V Bruseli sa dnes začína dôležitý summit európskych lídrov

11.12. 7.00
V Bruseli sa dnes začne dvojdňové zasadnutie Európskej rady, na ktorom budú lídri členských krajín Európskej únie opätovne rokovať o finančnej kríze a jej vplyve na hospodárstvo. Zhodnotia opatrenia vykonané od októbrového summitu a určia ďalšie potrebné kroky týkajúce sa posilnenia finančnej stability, finančného dohľadu a reformy svetového finančného systému.

Slovenský premiér Robert Fico v rozhovore pre francúzsku tlačovú agentúru AFP uviedol, že Slovensko síce podporí európsky klimatický balíček, no s istými výhradami. "Chceme, aby veľké krajiny brali do úvahy naše predchádzajúce úsilie o zníženie emisií z rokov 1990 až 2005,“ povedal Fico pred dnešným začiatkom bruselského summitu. Francúzske predsedníctvo verí, že na summite sa podarí uzatvoriť klimaticko-energetický balík. Poľsko a Taliansko však už vzhľadom na ich závislosť na uhlí a s odvolaním sa na súčasnú finančnú krízu pohrozili jeho vetovaním.

Český prezident Václav Klaus chce vnútropolitickú kontinuitu v Prahe. Počas návštevy Bulharska povedal, že bude "úzko spolupracovať" s vládou a nepredloží nijaké radikálne návrhy. Klaus ako známy euroskeptik dodal, že české predsedníctvo sa bude v Európskej únii snažiť presadzovať racionálnu diskusiu o energetických a klimatických otázkach i globálnej finančnej kríze.

Proti výstavbe radaru, ktorý by mal byť súčasťou rozšíreného amerického systému protiraketovej obrany, sú stále dve tretiny Čechov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnili včera. Za výstavbu radaru je len 28 percent Čechov, čo je dokonca pokles oproti októbrovému prieskumu o dve percentá.

Talianska polícia zatkla 70 zdravotných sestier a ošetrovateľov, ktorí údajne získali prácu na základe falošných zdravotníckych diplomov. Podozriví, z ktorých niektorí prácu v zdravotníckych zariadeniach vykonávajú od roku 1975, si kúpili diplomy od organizovanej zločineckej skupiny za približne 15 tisíc eur. Odvčera sú v domácom väzení. Záujemcom o falošné diplomy zabezpečila zločinecká organizácia školenie týkajúce sa základných zručností ako meranie tlaku a podávanie injekcií. Vyšetrovanie sa začalo po tom, ako jednému z lekárov bola podozrivá neschopnosť zdravotných sestier.

Zrekonštruovaný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj je po troch mesiacoch opäť v prevádzke. Rekonštrukčné práce stáli 45 miliónov korún. Opravu platil štát. Na hraničnom priechode pribudla nová administratívna budova, boxy pre vybavovanie cestujúcich, verejne toalety, ale aj zastrešenie časti priechodu. Rekonštrukciou vyšli v ústrety hlavne peším a cestujúcim autobusom.

Konečné výsledky včerajších stretnutí záverečného skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov: Celtic Glasgow - Villarreal 2:0
Manchester - Aalborg 2:2
Olympique Lyon - Bayern Mníchov 2:3
Steaua Bukurešť - AC Fiorentina 0:1
Dinamo Kyjev - Fenerbahce Istanbul 1:0
FC Porto - Arsenal Londýn 2:0
Juventus Turín - BATE Borisov 0:0
Real Madrid - Zenit Petrohrad 3:0


EUR1    30,19 USD1    23,36 GBP1    34,58

*******************************
Prevažne oblačno. Hmla sa na niektorých miestach udrží po celý deň.
Najvyššia denná teplota 1 až 6 st.
Na horách okolo nuly.
Južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).
Na hrebeňoch hôr čerstvý južný vietor.