Wednesday, December 10, 2008

pripravila katarína plavčanová Po niekoľkodňových násilných protestoch proti vláde je dnes v Grécku generálny štrajk

10.00
Po niekoľkodňových násilných protestoch proti vláde je dnes v Grécku generálny štrajk. Pre obavy z možných výtržností bude v Aténach len hlavný míting, odborári odvolali demonštrácie v uliciach. Štrajk vyhlásili už pred dvoma týždňami na protest proti hospodárskej politike a reformám vlády. Včera sa desaťtisíce ľudí zišli na pohrebe 15-ročného chlapca, ktorého cez víkend v Aténach pri streľbe policajtov. Jeho smrť podporila nespokojnosť s vládou a podnietila rozsiahle nepokoje.

Po pohrebe došlo znova k zrážkam medzi radikálmi a políciou, aj keď výrazne menej ako v predošlých dňoch. Vláda výtržníkom pohrozila tvrdými zásahmi.

Budapeštianske medzinárodné letisko oznámilo generálny štrajk na neurčitú dobu. Podľa hovorcu letiska Ferihegy sa cestujúci musia pripraviť na časté meškanie, ako aj na rušenie letov. Odborové organizácie chcú dosiahnuť zlepšenie pracovných podmienok.

Ukrajinskí lídri sa dohodli na sformovaní koalície zloženej z troch strán. Očakáva sa, že na poste predsedu vlády zotrvá Julia Tymošenková. Sformovanie koalície znamená skončenie mesiace trvajúcich politických bojov medzi Juščenkom a Tymošenkovou, niekdajšími spojencami počas tzv. Oranžovej revolúcie v roku 2004.

Litovský parlament včera schválil novú stredopravicovú vládu a jej krízový ekonomický program, ktorý má zastaviť zväčšujúci sa rozpočtový deficit zvýšením niektorých daní a obmedzením vládnych výdavkov. Kabinet pod vedením Andriusa Kubiliusa sa bude musieť popasovať s hroziacou recesiou a dôsledkami plánovaného uzavretia zastaranej jadrovej elektrárne zo sovietskej éry.

Minister výstavby a regionálneho rozvoja Marián Janušek ostáva aj po včerajšom hlasovaní poslancov Národnej rady vo svojej funkcii. Opozícia mu vyčíta zákazku v prospech firiem údajne blízkych vládnej Slovenskej národnej strane. Premiér Fico znovu zopakoval, že aj v prípade ministra Janušeka si počká na výsledky kontrol. Spomenul aj ďalšie kauzy, od opozície bude žiadať ospravedlnenie.

Mliekári sa boja, že budú musieť prepúšťať. Ich tržby sa prepadávajú a klesajú aj výkupné ceny surového mlieka. Surové kravské mlieko priemerne predajú za sedem korún, no jeho výrobná cena je o 5 korún vyššia. Svoju nespokojnosť dali v Bratislave včera najavo aj symbolicky - vyliali mlieko na hnoj.

Včerajší program záverečného kola skupinovej fázy Ligy majstrov rozhodol o ďalších troch postupujúcich do vyraďovacej fázy. Medzi najlepších 16 mužstiev sa po výhrach posunuli Chelsea Londýn a AS Rím z A-skupiny, Panathinaikos Atény z B-skupiny.

Vo švédskej hokejovej lige sa Slovákom darilo. Jaroslav Obšut otvoril skóre v zápase Luley so Skellefteou (2:1), v druhom dueli vyhralo Södertälje nad Timrou 3:2 zásluhou gólu Martina Cibáka a asistencie Kristiána Kudroča.

EUR1    30,18 USD1    23,51 GBP1    34,65
***********************************
Polooblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou
oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st., pri dlhotrvajúcej hmle chladnejšie.
Na horách -1 st.
Juhovýchodný až južný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).