Wednesday, December 17, 2008

Pripravil Michal Novák: Ján Kubiš odchádza z vlády Roberta Fica do OSN

12:00 17.12.2008

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš odchádza z vlády Roberta Fica. Prijal pracovnú ponuku v Organizácii spojených národov, v najbližších dňoch nastúpi na post výkonného tajomníka Ekonomickej komisie OSN pre Európu, ktorá sídli v Ženeve. Tvrdí, že z kabinetu neodchádza pre sklamanie a nezvládnutie slovensko-maďarských vzťahov. Premiér Robert Fico nepovedal, kto Kubiša nahradí. Meno chce prezradiť až vtedy, keď Kubiš odíde do Ženevy. Fico však chce, aby nový šéf diplomacie bol kariérny diplomat a nestraník.

Irackého novinára, ktorý hodil topánky do amerického prezidenta Georgea Busha, postavili pred vyšetrovacieho sudcu. Dvadsaťdeväťročnému Muntazarovi az-Zajdímu hrozí až sedem rokov väzenia za "útok na hlavu cudzieho štátu". Novinár sa stal hviezdou arabského sveta po tom, ako v nedeľu hodil svoje topánky po Bushovi počas jeho rozlúčkovej návštevy krajiny. Biely dom v utorok vyhlásil, že potrestanie novinára je v rukách irackých úradov. "Prezidenta (Busha) incident nenahneval. Verí, že Irak je suverénna a demokratická krajina a že podľa toho sa aj proces uskutoční," povedala hovorkyňa Dana Perinová.

Britský premiér Gordon Brown pricestoval do Bagdadu na neočakávanú návštevu. Britskí vojaci ukončia svoju misiu v Iraku v prvej polovici roku 2009, uviedli lídri oboch krajín. Vyhlásenie o odchode britských vojsk prišlo krátko po tom, ako Iračania vyzvali na odchod všetky zahraničné vojská okrem amerických do konca júla 2009. Briti boli pritom najväčšími spojencami USA pri invázii v roku 2003, v krajine majú približne 4100 vojakov na letisku v Basre.

Americká centrálna banka priblížila úrokovú sadzbu takmer k nule a vyhlásila, že využije všetky dostupné nástroje, aby dostala hospodárstvo z recesie. Kľúčová úroková sadzba sa tak dostala na najnižšiu úroveň od júla 1954. Centrálna banka uviedla, že ju určitý čas bude udržiavať na mimoriadne nízkej úrovni.

Fiat plánuje na mesiac prerušiť výrobu vo väčšine svojich talianskych závodov v období od januára do februára budúceho roku. Pôvodný plán hovoril o zatvorení tovární len na dva týždne. Po novembrových údajoch o poklese predaja v Európe o 26 % sa talianska automobilka rozhodla nechať závody zatvorené až na mesiac.

Sicílska polícia oznámila, že šéf mafie v oblasti Palerma sa niekoľko hodín po zatknutí obesil v cele. V policajnej razii proti Cose Nostre zatkli 90 podozrivých osôb. Polovojenská polícia v Palerme uviedla, že samovraždu Lo Prestiho vo väzení preverujú vyšetrovacie orgány. Dolapenie hlavných predstaviteľov oslabilo Cosu Nostru. Úrady uviedli, že utorková razia mala zabrániť krvavému súboju medzi členmi súperiacich mafiánskych skupín.

Sport

V predohrávanom zápase hokejovej extraligy zíťazili popradskí kamzíci v Martine 3:0.

NHL:
Philadelphia - Colorado 5:2
Toronto - New Jersey 3:2 po nájazdoch
Carolina - Montreal 3:2
New York Islanders - Washington 4:5 po predĺžení
Ottawa - Atlanta 1:4
St. Louis - Calgary 3:6
Dallas - Phoenix 2:1 po predĺžení
Edmonton - Chicago 2:9
Anaheim - New York Rangers 1:3

***************************

Oblačno až zamračené.
Na väčšine územia dážď, od 1600 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.