Tuesday, December 16, 2008

pripravila katarína plavčanová Južné Švédsko dnes ráno zasiahlo zemetrasenie so silou 4,7stupňa

9.00
Južné Švédsko dnes ráno zasiahlo zemetrasenie so silou 4,7 stupňa, ktoré je v škandinávskej oblasti zriedkavým javom. Zemetrasenie bolo cítiť v celom južnom Švédsku a severnom Dánsku vrátane dánskej metropoly Kodaň, zatiaľ však nie sú známe žiadne škody. "Nie je nebezpečné pre ľudí, môžu však vzniknúť trhliny na stavebných konštrukciách," myslia si odborníci.

Dcéra zavraždeného prezidenta USA Johna F. Kennedyho sa chce uchádzať o kreslo v americkom Senáte. Caroline Kennedyová má údajne záujem o miesto po Hillary Clintonovej, ktorá by mala v budúcej administratíve Baracka Obamu zaujať post šéfky diplomacie. Informovali o tom dnes americké noviny New York Times.

Známeho amerického experta na boj s únoscami v Mexiku uniesli. Miestne úrady oznámili, že Američan Felix Batista pricestoval do Mexika preto, aby svojimi radami pomohol v boji proti únoscom. Bývalý dôstojník armády Spojených štátov kedysi slúžil ako vyjednávač s únoscami. V súčasnosti je Batista konzultantom bezpečnostnej spoločnosti v americkom meste Houston. Na prípade už pracuje FBI spoločne s mexickou políciou. Výkupné zatiaľ nikto nežiadal.

7 000 pracovných miest u nás ohrozuje hospodárska kríza. Prepúšťanie by sa malo prejaviť najviac na jar budúceho roka. Na podporu práce dá vláda na budúci rok 4 mld. korún. Prepusteným je podľa ministerky Tomanovej stále k dispozícii 12 tisíc pracovných miest. Zvýšia sa aj príspevky tým, ktorí za prácou dochádzajú.

Nemecká automobilová spoločnosť Volkswagen plánuje na Slovensku investíciu za približne deväť miliárd korún  Ako povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek nemecká firma chce v Bratislave investovať do výroby dvoch nových modelov áut, tzv. family cars. Na Slovensku tak vznikne vyše dvetisíc nových pracovných miest.

Zlacňovanie pohonných látok bude u nás pokračovať aj tento týždeň. Ceny benzínov totiž klesnú približne o 30 halierov za liter a ceny nafty o 90 halierov za liter. Priemerná cena 95-oktánového benzínu tak po tomto zlacnení klesne prvýkrát od júla 2003 pod 30 korún.

Slovenský hokejista v službách Detroitu Red Wings Marián Hossa si pripísal na konto 16. gól v priebiehajúcej sezóne NHL, jeho tím však poďľahol na domácom ľade Coloradu Avalanche 2:3. Brankár hostí Peter Budaj presedel celý zápas na striedačke, napriek tomu si aj on môže nárokovať určitú zásluhu na úspechu svojich spoluhráčov.

Euro 30,16 americký dolár 22,32 a britská libra 33,53

*************************************

Oblačno až zamračené. Miestami slabý občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 4 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st.
Južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).