Tuesday, December 16, 2008

pripravila katarína plavčanová Väčšina okresov hlási chorobnosť na chrípku pod očakávanou sezónnou úrovňou

16.12. 11.00
Lepšiu bezpečnosť pacientov požaduje európska komisia, ktorá včera predložila návrhy prijaté na národnej i európskej úrovni. Každoročne má 10 percent pacientov v nemocnici problémy vďaka neuspokojivej zdravotnej starostlivosti. Najčastejšie ide o infekcie, nesprávne či neskoro stanovené diagnózy, chirurgické omyly a chyby súvisiace s podávaním liekov. Podľa Bruselu je pritom možné väčšine týchto problémov predísť.

Európska únia bude mať k 1. januáru 2009 pol miliardy obyvateľov. Vyplýva to zo správy Štatistického úradu EÚ (Eurostat), ktorú zverejnili v pondelok. V celej únii narástol počet obyvateľov v roku 2008 o 2 milióny. Za nárast obyvateľstva je však až z troch štvrtín zodpovedná imigrácia. Slovensko bude mať k 1. januáru 5 a pol milióna obyvateľov, čo je oproti roku 2008 nárast asi o 10 000.
V roku 2008 zomrelo v EÚ 5 miliónov ľudí. Najvyššiu úmrtnosť má Bulharsko a Lotyšsko, najnižšiu Írsko a Cyprus.

Zástupcovia súkromných zdravotných poisťovní Apollo a Dôvera v Bratislave pripustili redukciu zdravotníckych zariadení pri ich ďalšom zazmluvňovaní. Poisťovne budú pri tom využívať aj hodnotenie spokojnosti pacientov s jednotlivými zariadeniami.
Ako vyplýva z prieskumu spokojnosti, najvyššie hodnotenie dostalo Národné rehabilitačné centrum Kováčová a Prvú súkromná očná nemocnica na Slovensku Oftal vo Zvolene. Druhú priečku v hodnotení nemocníc bez rozlíšenia typu obsadil bratislavský Onkologický ústav Sv. Alžbety.

Zdravotní klauni, ktorí chodievajú medzi choré deti do nemocníc, štartujú verejnú zbierku. Už štyri roky pravidelne navštevujú slovenské nemocnice. Ich návštevy pomáhajú deťom, aby si ľahšie zvykli na nemocničné prostredie. Všetci klauni, ktorí spolupracujú s občianskym združením Červený Nos Clowndoctors, sú profesionálni umelci. Do nemocníc prinášajú nielen výborný herecký výkon, komediálny talent, hudobné vzdelanie a schopnosť improvizácie, ale aj empatiu, trpezlivosť a samozrejme vrúcny vzťah k deťom.

Väčšina okresov hlási chorobnosť na chrípku pod očakávanou sezónnou úrovňou. Počas uplynulého týždňa bolo ako chrípka a jej podobných ochorení hlásených vyše 6 tisíc prípadov, čo predstavuje 13 percent z celkového počtu všetkých akútnych respiračných ochorení. Najvyššiu chorobnosť eviduje úrad v Nitrianskom kraji.

Nové ceny liekov od januára neprinesie euro, ale ich ďalšia kategorizácia. Pribudne liečiv, za ktoré pacient nič nedopláca. Plne hradených zdravotnou poisťovňou bude po Novom roku 1560 liekov, dnes v lekárni nedopláca pacient za 1460 liekov.

Pre štrajk maďarských železničiarov včera zo Slovenska do Maďarska neodišiel žiadny osobný vlak. Vlaky jazdia len do poslednej stanice pred hranicou, železničiari odporúčajú vystupovať už skôr. Nákladné vlaky premávajú bez obmedzení.

Zlacňovanie pohonných látok bude u nás pokračovať aj tento týždeň. Ceny benzínov totiž klesnú približne o 30 halierov za liter a ceny nafty o 90 halierov za liter. Priemerná cena 95-oktánového benzínu tak po tomto zlacnení klesne prvýkrát od júla 2003 pod 30 korún.

Jamajský šprintér Usain Bolt sa pokúsi zaútočiť na deväť rokov starý svetový rekord Michaela Johnsona v behu na 400 metrov. Jamajčan, ktorý na olympiáde v Pekingu pokoril svetové rekordy v šprinte na 100 a 200 metrov, premýšľa nad zdolaním ďalšieho maxima na dlhšej trati. Bolt prekonal v Pekingu jeden Johnsonov rekord z "dvestovky", "štvorstovka" však bude pre 22-ročného mladíka ťažším orieškom.
Johnson prekonal starý svetový rekord na 400 metrov o 0,11 sekundy časom 43,18 sekundy v roku 1999 na svetovom šampionáte v španielskej Seville.

Irackého novinára, ktorý hodil svoje topánky po americkom prezidentovi Georgeovi Bushovi, včera odmenila cenou za odvahu líbyjská charitatívna skupina. Jej predsedníčkou je dcéra vodcu Muammara Kaddáfího. Iracká vláda obvinila 28-ročného televízneho reportéra Muntadara az-Zajdího z "barbarského a ponižujúceho činu", budú ho súdiť za urážku irackého štátu.

Euro 30,16 americký dolár 22,32 a britská libra 33,53

*************************************

Oblačno až zamračené. Miestami slabý občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 4 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st.
Južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).