Wednesday, December 10, 2008

Pripravil Michal Novák: Dns odovzdávajú Nobelove ceny

15:00 10.12.2008

Bývalý fínsky prezident Martti Ahtisaari si dnes prevzal Nobelovu cenu za mier 2008 za úsilie o riešenie konfliktov v ohniskách napätia ako Kosovo, Namíbia a Indonézia. Predseda Nórskeho Nobelovho výboru odovzdal 71-ročnému mierotvorcovi šek na sumu 10 miliónov švédskych korún - 953-tisíc € na ceremoniáli v nórskom meste Oslo. Nobelove ceny za medicínu, fyziku, chémiu, ekonomiku a literatúru odovzdajú dnes vo švédskom Štokholme.

Nemecká vláda schválila účasť na misii EÚ proti somálskym pirátom. Berlín vyšle do oblasti Afrického rohu fregatu a 1400 vojakov. Európska únia (EÚ) v pondelok oficiálne povolila námorným silám použiť všetky prostriedky v boji proti somálskym pirátom. Do prvej spoločnej námornej misie EÚ sa majú počas najbližšieho roka zapojiť Británia, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Španielsko a Švédsko. Na čele misie sa majú postupne vystriedať Británia, Španielsko a Holandsko.

Tisíce ľudí sa v stredu zhromaždili v Aténach, aby opäť demonštrovali proti sobotňajšiemu incidentu, počas ktorého prišiel o život 15-ročný tínedžer. Demonštranti, medzi nimi študenti a učitelia, ktorí pochodovali smerom k parlamentu, niesli transparent s nápisom, ktorý vyzýva na odchod premiéra. V druhom najväčšom gréckom meste Solúne prišlo na zhromaždenie asi 2000 osôb. Aj v Patrase, treťom najväčšom meste, vyšlo na iniciatívu komunistov do ulíc okolo 2000 aktivistov, ďalších 200 sa pridalo k zhromaždeniu odborových zväzov.

Počet obetí cholery v Zimbabwe stúpol na 746. V celej krajine sa pritom počet nakazených odhaduje už na 15 572, vyplýva to z najnovších údajov OSN. Najviac postihnutá je metropola Harare, kde chorobe podľahlo 189 ľudí a chorých je 7 653

Americké ozbrojené sily zabili na juhu Afganistanu šesť afganských policajtov a jedného civilistu. Podľa vyhlásenia americkej armády sa vojaci vracali zo zásahu proti militantom, keď na nich afganskí policajti spustili paľbu. Incident, pri ktorom ďalších 13 Afgancov utrpelo zranenia, označila americká armáda za "tragický prípad zámeny osôb na oboch stranách". Prípad sa bude vyšetrovať.

Deti, ktoré šikanujú rovesníkov, boli v minulosti obeťami šikany, povedal na dnešnom Dni otvorených dverí Kancelárie verejného ochrancu práv Pavel Bryndzák z Diagnostického centra v Záhorskej Bystrici. Na podujatí pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktoré usporiadala Kancelária ombudsmana Pavla Kandráča, sa stretli všetci tí, ktorí majú záujem rozprávať sa o ochrane a dodržiavaní základných práv a slobôd, o postavení verejného ochrancu práv na Slovensku, alebo potrebujú poradiť pri riešení právneho problému.

Zrekonštruovaný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj je oddnes po troch mesiacoch opäť v prevádzke. Rekonštrukčné práce sa začali 10. septembra a stáli 45 miliónov korún (1 493 726 €). Opravu platil štát.

SPORT

Hokejový útočník Samir Saliji sa po úspešnej dvojzápasovej skúške v tíme MsHK Garmin Žilina dohodol s vedením klubu na zmluve do konca aktuálnej sezóny s ročnou opciou. Vedenie Žiliny potvrdilo kontrakty s brankármi Láníčkom a Kučerom do konca aktuálneho ročníka.

Berndovi Schusterovi sa oplatilo predčasne opustiť lavičku futbalového Realu Madrid. Aspoň z finančného hľadiska určite: 49-ročný Nemec dostane od kráľovského španielskeho veľkoklubu odstupné 4,5 mil. eur (5,8 mil. USD), keďže jeho pôvodný kontrakt mal vypršať až v roku 2010.

***********************************

V noci bude veľká, na východe miestami zmenšená oblačnosť. V nižších polohách na niektorých miestach hmla.
Ojedinele slabý občasný dážď, pri ktorom sa môže vytvárať poľadovica. Najnižšia nočná teplota +2 až -2 st, na východe v dolinách miestami okolo -4 st.

Zajtra cez deň veľká, na východe miestami zmenšená oblačnosť. V západnej polovici na niektorých miestach občasný dážď. Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo nuly.
Vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade ojedinele v nárazoch okolo 45 km/h. Na hrebeňoch hôr silný južný vietor.