Thursday, December 18, 2008

pripravila katarína plavčanová Máme nový cestný zákon

16.00
Maďarskí odborári dnes pokračujú v časovo neohraničenom štrajku, ktorý od nedele paralyzuje železničnú dopravu na celom území krajiny. Požadujú podiely zo zisku predaja jednotky nákladnej dopravy Cargo. Potom, ako zlyhali včerajšie vyjednávanie bude štrajk pokračovať neobmedzene dlho. Prerušia ho iba počas sviatkov 24., 25. a 26. decembra.

Aj dnes vyšli v Aténach napriek daždu do ulíc stovky školákov a študentov, aby protestovali proti policajtom v súvislosti s úmrtím 15-ročného chlapca spred takmer dvoch týždňov. Paralelne s dnešnými protestami prerušili na tri hodiny prácu dispečeri letovej prevádzky, ktorí tak vyjadrili svoj odmietavý postoj k mzdovej politike vlády.

Rekonštrukcia oblastí pozdĺž indonézskeho pobrežia, ktoré v roku 2004 zdevastovali ničivé vlny tsunami, je po štyroch rokoch od prírodnej katastrofy takmer ukončená. Dnes o tom informovala skupina medzinárodných darcov. Vďaka 330 miliónom dolárov Fond opravili tisíce domov, kilometrov ciest a mostov. Zemetrasenie s magnitúdom 9,3, ktoré 26. decembra 2004 vyvolalo následné vlny tsunami, najsilnejšie zasiahlo indonézsku provinciu Aceh na severe ostrova Sumatra. Zahynulo tu 286 tisíc ľudí.

Snehová víchrica, najväčšia za ostatných 30 rokov, zasiahla v noci nadnes Las Vegas v južnej Nevade. Región v okolí mesta kasín prekvapil víchor zriedkavej sily a zahalilo ho toľko snehu, čo obyvatelia Las Vegas nevideli asi 30 rokov. Kvôli počasiu nefungovala letecká doprava na veľkom medzinárodnom letisku, úrady uzavreli aj diaľnice a dnes zostali mnohé školy zatvorené.


Máme nový cestný zákon. Podpísal ho prezident Gašparovič. Od februára nás čakajú viaceré zmeny. Napríklad celoročné svietenie, zákaz telefonovania počas jazdy, ale aj prísnejšie pokuty za alkohol za volantom. V obciach budeme po novom jazdiť 50-tkou. Novinkou sú povinné zimné pneumatiky, ak bude na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Deti sa budú musieť bicyklovať s prilbou. Mimo obce budú mať túto povinnosť všetci.


Prípravy na zavedenie eura na Slovensku vstupujú do posledného štádia, uvádza v dnešnom vyhlásení Európska komisia. Eurozóna tak bude mať o necelé dva týždne dva dôvody na oslavu. Okrem desiateho výročia vzniku eura sa eurozóna k 1. januáru 2009 rozšíri o Slovensko, ktoré sa stane jeho 16. krajinou a počet občanov platiacich spoločnou európskou menou sa zvýši na 328 miliónov.

Čína vyšle do okolia Somálska vojenské lode, ktoré sa zapoja do medzinárodného boja proti pirátstvu. Pre čínsku armádu to bude prvá operácia svojho druhu. Severoatlantická aliancia spustila protipirátsku misiu pri somálskom pobreží koncom októbra, nepodarilo sa jej však zabrániť nárastu únosov a do operácie sa preto zapojili ďalšie krajiny. Medzinárodným silám sa včera podarilo zachrániť z rúk somálskych ozbrojencov jednu čínsku loď.

Presný dátum návratu Martina Škrtela (24) do zostavy FC Liverpool nie je stále známy. Hoci sa už zapojil do prípravy s A-mužstvom The Reds, stále netrénuje naplno. Najlepší futbalista SR za rok 2007 je mimo hry už 2,5 mesiaca, keďže začiatkom októbra si v zápase s Manchestrom City silno natiahol a jemne natrhol zadný krížny väz v pravom kolene. Operácia našťastie nebola potrebná, rekonvalescencia si však vyžadovala úplný pokoj. Momentálne už koleno odchovanca prievidzského futbalu vôbec neobmedzuje.
************************************
NOC:
Zamračené a dážď, hranica sneženie do rána klesne približne do 500 m.
Najnižšia nočná teplota 3 až -1 st. Slabý vietor.

PIATOK:
Zamračené a sneženie, v južnej polovici stredného a východného Slovenska spočiatku ešte dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -4 st.