Wednesday, December 10, 2008

Pripravil Michal Novák: Gréci žiadajú odchod premiéra

14:00 10.12.2008

Tisíce ľudí sa v stredu zhromaždili v Aténach, aby opäť demonštrovali proti sobotňajšiemu incidentu, počas ktorého prišiel o život 15-ročný tínedžer. Demonštranti, medzi nimi študenti a učitelia, ktorí pochodovali smerom k parlamentu, niesli transparent s nápisom, ktorý vyzýva na odchod premiéra. V druhom najväčšom gréckom meste Solúne prišlo na zhromaždenie asi 2000 osôb. Aj v Patrase, treťom najväčšom meste, vyšlo na iniciatívu komunistov do ulíc okolo 2000 aktivistov, ďalších 200 sa pridalo k zhromaždeniu odborových zväzov.

Zamestnanci budapeštianskeho letiska v stredu začali časovo neobmedzený štrajk za zlepšenie pracovných podmienok, čím spôsobili meškania odletov z najväčšieho letiska krajiny. Maďarská tlačová agentúra MTI informovala, že nepracujú zamestnanci bezpečnostnej kontroly pasažierov, a že sa zrušil let do Varšavy. Dodala, že štrajk, ktorý zorganizovali dva odborové zväzy, neovplyvňuje prílety do Budapešti

Počet obetí cholery v Zimbabwe stúpol na 746. V celej krajine sa pritom počet nakazených odhaduje už na 15 572, vyplýva to z najnovších údajov OSN. Najviac postihnutá je metropola Harare, kde chorobe podľahlo 189 ľudí a chorých je 7 653

Francúzsky podporný balík s objemom 26 mld. eur zvýši rozpočtový deficit krajiny v roku 2009 na úroveň 70 mld. eur. Informoval francúzsky minister pre rozpočet, ďalej dodal, že podporný balíček, ktorý francúzska vláda schválila minulý týždeň, pritom zvýši schodok rozpočtu o 15 až 17 mld. Eur. Francúzska vláda dúfa, že finančná situácia krajiny sa zlepší v roku 2012. Deficit verejných financií by sa mal vtedy dostať na hodnotu 1 % HDP.

Americké ozbrojené sily zabili na juhu Afganistanu šesť afganských policajtov a jedného civilistu. Podľa vyhlásenia americkej armády sa vojaci vracali zo zásahu proti militantom, keď na nich afganskí policajti spustili paľbu. Incident, pri ktorom ďalších 13 Afgancov utrpelo zranenia, označila americká armáda za "tragický prípad zámeny osôb na oboch stranách". Prípad sa bude vyšetrovať.

Zrekonštruovaný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj je oddnes po troch mesiacoch opäť v prevádzke. Rekonštrukčné práce sa začali 10. septembra a stáli 45 miliónov korún (1 493 726 €). Opravu platil štát.

SPORT

Berndovi Schusterovi sa oplatilo predčasne opustiť lavičku futbalového Realu Madrid. Aspoň z finančného hľadiska určite: 49-ročný Nemec dostane od kráľovského španielskeho veľkoklubu odstupné 4,5 mil. eur (5,8 mil. USD), keďže jeho pôvodný kontrakt mal vypršať až v roku 2010.

***********************************

Popoludní má byť oblačno, miestami zmenšená oblačnosť. K večeru na juhozápade ojedinele slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 2 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -1 st.
Vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade v nárazoch miestami okolo 45 km/h).
Na hrebeňoch hôr silný južný vietor.