Friday, December 19, 2008

Pripravil Michal Novák: Vo Vysokých Tatrách zajtra otvoria zimnú sezónu

9:00 19.12.2008

Palestínske militantné Hnutie Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy ukončilo šesťmesačné prímerie s Izraelom a bude odpovedať na akýkoľvek útok proti izolovanému územiu. Podľa hovorkyne izraelskej armády z Pásma Gazy následne odpálili dve rakety na južný Izrael, ktoré však nespôsobili žiadne zranenia ani materiálne škody. "Prímerie sa skončilo a nebude obnovené, pretože sionistický nepriateľ nerešpektoval jeho podmienky," vyhlásilo ozbrojené krídlo Hamásu.

Administratíva amerického prezidenta Georgea W. Busha uvažuje o "riadenom bankrote" automobilových spoločností. Bankrot pod dozorom federálnej vlády je možnosť, o ktorej treba diskutovať, potvrdila hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová. Krachujúce americké automobilky General Motors a Chrysler oznámili úsporné opatrenia v čase, keď čakajú na správu, či im Biely dom poskytne miliardy dolárov v rámci záchranných pôžičiek. Chrysler informoval, že po skončení poslednej piatkovej zmeny na najmenej mesiac zastaví všetku svoju výrobu.

Americký minister obrany Robert Gates vyzval svojich spolupracovníkov, aby pripravili plán zatvorenia tábora na základni Guantánamo na Kube, kde Spojené štáty zadržiavajú podozrivých teroristov. Zrušenie tábora označil za svoju prioritu novozvolený americký prezident Barack Obama. Na Kube zadržiavajú okolo 250 osôb zatknutých v rôznych krajinách od vyhlásenia americkej "vojny proti terorizmu" po teroristických útokoch 11. septembra 2001.

Zajtra na parkovisku pod hotelom Grand v Starom Smokovci sa bude otvárať zimná sezóna vo Vysokých Tatrách. Pripravený je bohatý kultúrny program. Pre labužníkov vianočné špeciality ako Kapustnica, pečené kačacie prsia, klobásky a samozrejme sladké dobroty. Akcia sa začína o druhej popoludní.

Cena ľahkej americkej ropy sa prepadla o viac ako 9 %, keď oslabujúci dopyt a rastúce americké zásoby prevýšili snahu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na rast cien čierneho zlata.

Aj napriek tomu, že dodávky kartelu poklesnú od januára o 2,2 mil. barelov denne, ceny ropy sa naďalej znižujú. Oslabovanie trhu aj naďalej očakáva Medzinárodná agentúra pre energetiku, podľa ktorej sa pokles dopytu skoro neskončí, pretože ekonomická kríza stále naberá na sile.

Kurzy NBS:

EUR1 30,19
USD1 20,65
GBP1 31,77

SPORT

Najúspešnejším slovenským športovcom sa stal vodný slalomár Michal Martikán. V prestížnej ankete Športovec roka triumfoval už po štvrtý raz v kariére. V Pekingu získal druhé olympijské zlato v kariére. Okrem toho sa stal v Krakove majstrom Európy a pridal ešte aj zlato v súťaži hliadok 3xC1.

Komárňanský štvorkajak Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr obhájil prvenstvo a celkovo získal už rekordné šieste v kategórii kolektívov.

V zápasoch NHL sa darilo slovenským hokejistom. Zdeno Chára z Bostonu i Marián Hossa z Detroitu získali dva kanadské body. Chára pomohol "medveďom" dvoma prihrávkami k víťazstvu nad Torontom 8:5. Hossa proti vedúcemu tímu celej NHL San Jose jeden gól strelil a pripísal si aj jednu asistenciu. Vyhlásili ho za tretiu hviezdu stretnutia. Detroit deklasoval "žralokov" jednoznačne 6:0.

Miroslav Šatan v drese Pittsburghu si na svoje konto pripísal dvanásty presný zásah sezóny. "Tučniaci" zdolali Atlantu Trashers na jej ľade 6:3. Slovenský brankár Montrealu Canadiens Jaroslav Halák sa svojimi zákrokmi pričinil o výhru nad Philadelphiou 5:2. Bratislavský rodák odchytal celé stretnutie.

************************

Zamračené a sneženie, v južnej polovici stredného a východného Slovenska aj dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -3 st.
Severozápadný vietor 10 až 20 km/h, v západnej polovici Slovenska 15 až 30 km/h, miestami v nárazoch do 55 km/h.