Thursday, December 18, 2008

14.00
Grécki stredoškoláci a univerzitní študenti ohlásili na dnes veľké demonštrácie v Aténach a vyzvali študentov v Európe, aby sa k nim pridali. Včera na Akropole vyvesili transparenty s textom: Štvrtok, 18. decembra - deň paneurópskej solidarity.
"Vyzývame mladých ľudí a robotníkov z celej Európy, aby vo štvrtok vyšli do ulíc a protestovali proti útlaku a obmedzovaniu politických a občianskych práv, proti neistote pracovného trhu. Protestujúci zničili za posledných 11 dní stovky obchodov, bánk a áut, pričom celkové škody sa odhadujú až na 1,5 miliardy eur. Polícia zatkla vyše 300 ľudí.

V obciach sa bude jazdiť od februára 50-tkou. Prezident totiž podpísal nový zákona o cestnej premávke. Na diaľniciach alebo na rýchlostných cestách v obci sa zvyšuje rýchlosť na 90 km/h. Rýchlosť mimo obce sa nemení, zostáva 90, na diaľnici 130. Kamióny nebudú môcť na diaľnici predbiehať, cez víkendy a sviatky budú mať jazdu obmedzenú.

Nový cestný zákon nariaďuje aj celoročné svietenie. Novinkou sú povinné zimné pneumatiky, ak bude na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Deti sa budú musieť bicyklovať s prilbou. Mimo obce budú mať túto povinnosť všetci.



Zákon výrazne zvyšuje pokuty, uvádza ich v eurách. Základnou sumou pri bežných pokutách bude 60 eur, podstatne vyššie budú za alkohol za volantom. Od januára 2011 bude možné odpracovať si pokutu vyššiu ako 60 eur. Hodina verejnoprospešných prác bude mať hodnotu troch eur.



Organizácia Greenpeace považuje rozhodnutie slovenskej vlády o partnerovi na výstavbu nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniaciach za netransparentné a chybné. Okrem toho, že rozhodnutiu nepredchádzalo žiadne výberové konanie, vláda vôbec neporovnáva jadrovú energiu s využívaním iných energetických zdrojov. Je jasné, že slovenská vláda sa rozhodla kráčať jadrovou cestou bez ohľadu na jej výhodnosť, či nevýhodnosť.


Premiér Robert Fico má jasno v tom, kto by mal na poste ministra zahraničných vecí nahradiť Jána Kubiša. Mám svojho jasného kandidáta od samého začiatku. Môžem o ňom povedať iba toľko, že to je obdobný zjav v pozitívnom slova zmysle, ako je pán Kubiš," povedal dnes Fico. Ako ďalej pokračoval, ide o kariérneho diplomata a nie straníka, s ktorým už o tom hovoril. "Ešte potrebuje nejaký čas na rozmyslenie. Ak túto ponuku akceptuje, budem veľmi rád," poznamenal predseda vlády.

Prezident Ivan Gašparovič si v prieskume dôveryhodnosti výraznejšie polepšil ako, jeho najvážnejšia konkurentka v nadchádzajúcich voľbách hlavy štátu Iveta Radičová za posledný mesiac. Najdôveryhodnejším politikom však naďalej zostáva predseda vlády Robert Fico s 34 percentami. Vyplýva to z pravidelného reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky. Tretie miesto patrí Janovi Slotovi s 13 percentami.
Na štvrtom mieste je Róbert Kaliňák a na piatom Iveta Radičová.

Včerajšie zápasy záverečného 5. kola hlavnej fázy futbalového Pohára UEFA rozhodli o zostávajúcich troch postupujúcich z E, F, G a H-skupiny. Na účasť v jarnom šestnásťfinále európskeho pohára č. 2 sa spolu s ďalšími tímami môžu tešiť aj FC Kodaň, Deportivo La Coruňa a Lech Poznaň.
*************************************
POPOLUDNIE:
Zamračené a dážď, Na strednom Slovensku bude snežiť od 1600 m a na východe zrážky len ojedinele. Najvyššia denná teplota 4 až 9 st. Na západe silný nárazový vietor.

NOC:
Zamračené a dážď, hranica sneženie do rána klesne približne do 500 m.
Najnižšia nočná teplota 3 až -1 st. Slabý vietor.

PIATOK:
Zamračené a sneženie, v južnej polovici stredného a východného Slovenska spočiatku ešte dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -4 st.