Wednesday, December 10, 2008

Pripravil Michal Novák: Zamestnanci budapeštianskeho letiska začali časovo neobmedzený štrajk

13:00 10.12.2008

Zamestnanci budapeštianskeho letiska v stredu začali časovo neobmedzený štrajk za zlepšenie pracovných podmienok, čím spôsobili meškania odletov z najväčšieho letiska krajiny. Maďarská tlačová agentúra MTI informovala, že nepracujú zamestnanci bezpečnostnej kontroly pasažierov, a že sa zrušil let do Varšavy. Dodala, že štrajk, ktorý zorganizovali dva odborové zväzy, neovplyvňuje prílety do Budapešti

Francúzsky podporný balík s objemom 26 mld. eur zvýši rozpočtový deficit krajiny v roku 2009 na úroveň 70 mld. eur. Informoval francúzsky minister pre rozpočet, ďalej dodal, že podporný balíček, ktorý francúzska vláda schválila minulý týždeň, pritom zvýši schodok rozpočtu o 15 až 17 mld. Eur. Francúzska vláda dúfa, že finančná situácia krajiny sa zlepší v roku 2012. Deficit verejných financií by sa mal vtedy dostať na hodnotu 1 % HDP.

Americké ozbrojené sily zabili na juhu Afganistanu šesť afganských policajtov a jedného civilistu. Podľa vyhlásenia americkej armády sa vojaci vracali zo zásahu proti militantom, keď na nich afganskí policajti spustili paľbu. Incident, pri ktorom ďalších 13 Afgancov utrpelo zranenia, označila americká armáda za "tragický prípad zámeny osôb na oboch stranách". Prípad sa bude vyšetrovať.

Ropa opäť zmenila kurz a jej cena rastie. Prekročila už hranicu 43 dolárov za barel. Investori totiž očakávajú, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu na svojom summite na budúci týždeň rozhodne o znížení jej produkcie, aby podporila rast cien, ktoré klesajú pod vplyvom spomaľovania svetovej ekonomiky a znižovania dopytu.

SPORT

Všetci slovenskí hokejisti, ktorí sa predstavili počas noci na stredu v zámorskej NHL, sa tešili z víťazstiev. Cenné sú výhry brankárov Jaroslava Haláka a Petra Budaja, keď obaja boli oporami svojich tímov Montrealu Canadiens resp. Colorada Avalanche. Halák stál pri dôležitom víťazstve Montrealu nad Calgary 4:1, keď zasiahol účinne pri 32 pokusoch súpera a zaznamenal 97-percentnú úspešnosť zásahov.

Včerajší program záverečného kola skupinovej fázy Ligy majstrov rozhodol o ďalších troch postupujúcich do vyraďovacej fázy. Medzi najlepších 16 mužstiev sa po výhrach posunuli Chelsea Londýn a AS Rím z A-skupiny, Panathinaikos Atény z B-skupiny.

***********************************

Popoludní má byť oblačno, miestami zmenšená oblačnosť. K večeru na juhozápade ojedinele slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 2 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -1 st.
Vietor 10 až 25 km/h, na juhozápade v nárazoch miestami okolo 45 km/h.
Na hrebeňoch hôr silný južný vietor.